LOKALNI CAREVI S MALO OVLASTI

Koji župan ima najvišu plaću?

18.09.2013 u 10:18

Bionic
Reading

Plaće im dosežu 18.000 kuna, imaju službene limuzine i vozača na raspolaganju 24 sata na dan, kreditne kartice bez ograničenja, zapošljavaju više od 2000 činovnika s plaćama do 8000 kuna, a posao im je primiti na znanje 'Zaključak o primanju na znanje Izvješća o radu'. Globus donosi popis plaća hrvatskih župana te ostale benefite koje koriste poput kreditnih kartica bez limita

Kad je 33-godišnji međimurski župan Matija Posavec prije četiri mjeseca ušao u svoj novi ured, prvo je odlučio donijeti nekoliko simboličkih odluka. Prva - smanjio je osnovicu plaće djelatnika za devet posto. Onda još za devet posto i vlastitu plaću. Zatim je ukinuo četiri od devet upravnih odjela i broj pročelnika smanjio gotovo za dvostruko. Na kraju je još ukinuo cipelarine koje su zaposlenici godinama koristili. U samo nekoliko mjeseci Međimurska županija uštedjela je 550 tisuća kuna, a župan Posavec dobrovoljno postao najsiromašniji čelni čovjek neke hrvatske županije.

Nema službenu kreditnu karticu. Za službena putovanja ne isplaćuje si dnevnicu. Vozi Ford Focus star sedam godina i nema službenog vozača. Ima najnižu plaću župana - 13.070 kuna neto. Što je najbolje - i dalje mu nije loše, a ni njegovim zaposlenicima koji u prosjeku mjesečno primaju 7200 kuna neto plaće, i to tek od svibnja jer im je dotad plaća bila devet posto veća, dakle oko osam tisuća kuna.

U Istarskoj županiji dotle posve druga priča. Njen čelni čovjek župan Valter Flego dobiva mjesečnu naknadu od 16.928 kuna. Na raspolaganju mu je službeni automobil Citroen C5 2.0 star dvije godine kojim ga po svijetu razvozi osobni vozač. Flego ima pravo i na dvije službene kreditne kartice: jedan Mastercard s limitom od 30 tisuća kuna te još jednu kreditnu karticu za koju je limit nepoznat.


Uz pomoć prethodnika, IDS-ovca Ivana Jakovčića, istarski je župan Flego u prošloj i ovoj godini samo na reprezentaciju potrošio 700 tisuća kuna, što, kad se razdijeli na 18 mjeseci, ispada da su na ručkove, večere i dobar ugled trošili čak 39 tisuća kuna mjesečno.

Kabinet istarskog župana ima 'entourage' kakvog se ne bi posramili ni bogati skandinavski državnici: u njemu je 18 osoba, a godišnji trošak ureda penje se do 2,5 milijuna kuna. Kako bi posluga bila na nivou, istarski župan zaposlio je i jednu domaćicu koja priprema napitke i poslužuje župana te njegove goste tijekom protokolarnih posjeta, piše Globus

Ipak najvišu plaću ima varaždinski župan Predrag Štromar – 18.323 kune. Uz to ima karticu s limitom od 30 tisuća kuna, a njegov ured porezne obveznike košta 1,6 milijuna kuna dok njegovi zaposlenici imaju mjesečnu plaću od 8066 kuna. Prosječna plaća u Varaždinskoj županiji je 3570 kuna.

Drugu po redu je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Njegova plaća iznosi 17.879 kuna. Ima službenu karticu s limitom od 50 tisuća kuna. Doduše nema mnogo zaposlenih u uredu pa nas tako njegov ured godišnje košta 787 tisuća kuna, njegovi zaposlenici zarađuju najmanje 6348 kuna.

Najvišu plaću imaju pak zaposlenici splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje. Njegovi zaposlenici imaju prosječnu plaću od 10.327 kuna dok su i troškovi Ževrnjinog ureda najviši – 10 milijuna kuna godišnje. Sam Ževrnja ima plaću od 16.978 kuna.