NE, NISU AMERIKANCI!

Koja je nacija najdeblja na svijetu?

20.11.2011 u 08:12

Bionic
Reading

Sluškinje, dadilje, osobni kuhari, vrtlari, svi oni omogućuju Katarcima da sjede u klimatiziranim vilama po cijele dane, da se debljaju i tako ignoriraju ozbiljne zdravstvene probleme. Taj narod je jedna od najdebljih nacija u svijetu, čak deblja i od one u SAD-u, koja najčešće pobjeđuje u takvim neslavnim natjecanjima, piše The Atlantic

Prema posljednjim istraživanjima, oko polovica odraslih i trećina djece u Kataru je pretila, a gotovo 17 posto domaćeg stanovništva pati od dijabetesa. Za usporedbu, oko trećine Amerikanaca je pretilo, a osam posto ih ima dijabetes. Katar također ima vrlo visoke stope oštećenja nastalih pri rođenju i genetskih poremećaja - problemi su to koji su se, zajedno s učestalosti pretilosti (PDF) i šećerne bolesti, pogoršali posljednjih desetljeća, smatraju lokalni i međunarodni zdravstveni stručnjaci.

U rujnu su Katarci i službeno postali najbogatiji narod na svijetu, mjereno po bruto domaćem proizvodu. Također je Katar nedavno postao najveći svjetski izvoznik prirodnog plina i zaslužio je titulu najbrže rastuće ekonomije u svijetu.

Sve se to dogodilo gotovo preko noći, što je živote Kataraca promijenilo iz temelja. S jedne strane, uveli su nezdrave prehrambene navike, dok su s druge strane sačuvali plemensku tradiciju, odnosno sklapanje braka s članovima obitelji i rođacima, piše The Atlantic.

S dijabetesom je povezan i niz drugih bolesti i komplikacija, poput hipertenzije, sljepoće, djelomične paralize, bolesti srca i neplodnosti.

Tijekom dvije generacije većina domaćih Kataraca, kojih je tek 250.000 u državi koja broji 1,7 milijuna stanovnika, posve je promijenila način života. Nekada su živjeli skromnim plemenskim životom u arapskoj pustinji, a danas žive u klimatiziranim vilama sa sluškinjama, dadiljama, vrtlarima i kuharima koji sve rade umjesto njih.

U posljednjih nekoliko godina katarska vlada provela je na desetke kampanja namijenjenih educiranju odraslih i školske djece o zdravoj prehrani, tjelovježbi i sportu. O osjetljivijim kulturnim pitanjima, poput sklapanja braka među krvnim srodnicima, progovorila je tzv. viša klasa, kao što je šeik, koja o toj temi govori sve više i više.

Vlada također omogućuje i dobrovoljno vađenje krvi prije braka, čime se ne testira genetska povezanost, ali se upozoravaju potencijalni supružnici na genetske rizike s kojima bi se njihovi potomci mogli suočiti. Većina ih ima genetsku predispoziciju za dijabetes tipa II, čime se povećava vjerojatnost da će oboljeti i njihova djeca.

'Naš glavni fokus je poticanje ljudi da budu aktivni, da vode zdrav stil života - to je naša vizija', rekao je Maher Safi, direktor marketinga u Katarskom olimpijskom odboru.

U posljednjih nekoliko godina Odbor je pokrenuo brojne inicijative; dijelio je materijal o zdravoj prehrani i uveo u škole nove sportove poput rukometa, tenisa i biciklizma. Vlada je također izgradila mnoštvo parkova i šetališta.

No ništa od toga neće potaknuti katarske žene na vježbu. Njihova tradicija i religija (a većina spada pod vehabijsku granu sunizma) ne dopušta im to. Doduše, u dugim crnim haljama i s velom preko lica nemoguće je vježbati, zaključuje The Atlantic.