NEBESKI FENOMEN

Kod Splita prvi put snimljeni rijetki vatrenjaci

11.03.2016 u 08:21

  • +7

Vilenjaci

Izvor: Promo fotografije / Autor: Josip Belas

Bionic
Reading

Na splitskom području noćas je snimljena vrlo rijeka, još uvijek nedovoljno razjašnjena pojava visinskih električnih pražnjenja koja se na engleskom zove transient luminous event (TLS)

Svjetlucava formacija, prvi put snimljena na filmu 1989. godine, manifestira se u različitim oblicima koji  su poznati kao vatrenjaci (sprites), vilenjaci (elves), plavi mlazovi (blue jets), gnomovi (gnomes), trolovi (trolls), vile (pixies) i divovski mlazovi (gigantic jets).

Proces nastanka ovih pojava podjednako je neobičan i misteriozan kao i njihovo nazivlje. One se obično formiraju iznad snažno razvijenih grmljavinskih oblaka, u gornjim dijelovima atmosfere iznad troposfere, nerijetko i u ionosferi, na visinama između 20 i 70 kilometara. Vrlo teško ih je opaziti jer traju manje od sekunde. Mogu se registrirati tek krajičkom oka ili vrlo osjetljivim fotoaparatima i kamerama.

Upravo takvu, sofisticiranu kameru ima Astronomski centar Salona. Ona je postavljena u Arbaniji na Čiovu, a tek je dio šireg projekta Hrvatske meteorske mreže.

Zadivljujuće snimke na kojima se mogu vidjeti vatrenjaci i plavi mlazovi te njihove kombinacije snimio je Josip Belas iz Astronomskog centra Salona, a objavio ih je portal Dalmacija News

Plavi mlazovi formiraju se na visinama od 20 do 40 kilometara, a vatrenjaci znatno više, na oko 70 kilometara.

Snimke koje možete vidjeti u fotogaleriji gore nastale su između ponoći i tri sata ujutro. Tada se jezgra olujnog oblaka nalazila nad otvorenim morem, u okolici otoka Suska, što znači da je nevrijeme od mjesta snimanja bilo udaljeno oko 200 kilometara. Upravo zbog činjenice da se vatrenjaci javljaju na visini od oko 70 kilometara, moguće ih je snimiti čak i ako je olujni oblak udaljen oko 3000 kilometara od mjesta snimanja.