MEĆAVA NA PODRUČJU KARLOVCA I LIKE

Kod Slunja do odsječenih zaseoka kopali tunele u snijegu

18.01.2013 u 11:35

Bionic
Reading

Zbog problema uzrokovanih snijegom u Karlovačkoj županiji u tijeku je više desetaka raznih intervencija, od popravaka električnih vodova, pomaganja ljudima u nedostupnim naseljima do uklanjanja stabala s prometnica, doznaje se u karlovačkom Centru 112. Snijeg i hladnoća uzrokuju teškoće u prometu i u Lici te je za sav promet zbog orkanske bure i mjestimičnih snježnih nanosa zatvorena jadranska magistrala na dionici Sv. Marija Magdalena-Karlobag-Senj i cesta Mazin-Dobroselo.

U Elektri Karlovac kažu da su od noćas na terenu službe svih dislociranih pogona, jer su povremeni ili višesatni prekidi napona na cijelom području Karlovačke županije.

Primjerice, bez struje su Oštarije, Pribanjci, Zvečaj, Tonkovići, a najveći je kvar u Ozlju.

Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Ozalj, Dijana Galović Borović apelira na Elektru Karlovac da prioritet u otklanjanju mnogobrojnih kvarova bude na području Ozlja, jer zbog prekida struje korisnici doma nemaju ni grijanje, ni toplu vodu, a za kuhanje hrane snašli su se u svom dislociranom objektu u Zorkovcu.

Također zbog nestanka struje, u prekidu je i vodoopskrba u Vukmaniću i Knez Gorici.

Na području Slunja najveći problem je nedostupnost mnogobrojnih zaselaka. Unatoč snijegu, po riječima ravnateljice slunjskog Crvenog križa Mirjane Puškarić od nedjelje do danas, uspjeli su doći do gotovo svih 130 korisnika i dostaviti im hranu i lijekove, a uz pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja danas prvi put pokušavaju doći do područja Primišlja, Tržića, Donje Visočke i Poloja, gdje je nekoliko korisnika potpuno odsječeno.

Puškarić dodaje kako su djelatnici Crvenog križa, koji redovito dostavljaju hranu tim ljudima, do nekih se morali probiti čisteći snijeg i nekoliko stotina metara, a do nekih su iskopali prave tunele u snijegu.

Po riječima zapovjednika JVP Karlovac Roberta Hranilovića od jutros je bilo nekoliko desetaka različitih intervencija, uglavnom uklanjanja granja i drveća koji su pali na prometnice ili u parkovima zbog težine mokrog snijega.

Prohodnost svih cesta u Karlovačkoj županiji je dobra.

I Lika zametena snijegom

U Gospiću je danas izmjeren 31 centimetar snijega, komunalna i zimska služba čiste prometnice, a promet je jedino otežan na lokalnim cestama do najudaljenijih naselja i zaselaka pod Velebitom.

Na meteorološkoj postaji Zavižanu u 11 sati izmjereno je 10 stupnjeva Celzijevih ispod ništice uz orkansku buru, visina snijega je 176 centimetara, a po riječima meteorologa Ante Vukušića, snježna mećava mjestimice je stvorila snježne nanose i više od tri metra.

Ličani naviknuli na duge i oštre zime dobro su se opskrbili ogrjevnim drvetom i drugim energentima, a u Službi 112 u Gospiću kažu da sve ustanove, škole i vrtići rade redovito.

Težina snijega urušila je krov škole u Sigetu