ŽALAC BRANKA VUKŠIĆA

Koaliranje sa SDP-om ili spašavanje vojnikinje Tireli

01.07.2015 u 07:00

Bionic
Reading

SDP-ovci o koaliranju s laburistima govore kao da je to već gotova stvar. Je li to doista dogovoreno i što misli o okupljanju ljevice oko SDP-a, upitali smo bivšeg laburista, danas nezavisnog zastupnika Branka Vukšića koji je u razgovoru za tportal potez laburista opisao kao spašavanje vlastite stražnjice

Najava predizbornog koaliranja Hrvatskih laburista s vladajućim SDP-om, koje će se po svemu sudeći potvrditi na Nacionalnom vijeću te stranke sredinom srpnja, ne iznenađuje s obzirom na nizak rejting te stranke u anketama i činjenicu da su laburisti u aktualnom saborskom mandatu izgubili čak tri od početnih šestero saborskih zastupnika. Jedan od njih, Branko Vukšić takvu je namjeru plastično opisao kao 'spašavanje vlastite stražnjice'.

'Laburisti su osnovani kao alternativa SDP-a. Bivši predsjednik laburista kazneno je prijavio predsjednika SDP-a, odnosno predsjednika Vlade, i ta tužba je još na sudu. To je čista manipulacija, ništa drugo nego spašavanje vlastite stražnjice ili, prvenstveno 'spašavanje vojnikinje Tireli'. Ona i bivši predsjednik Lesar osporavali su SDP, a najedanput je to velika ljubav - iz koristi. Milanović njih koristi jer mu treba i taj njihov jedan posto, a njih dvoje-troje trebaju se spasiti kao saborski zastupnici. To je cijela priča', rekao je Branko Vukšić, nezavisni saborski zastupnik, na temu izgledne koalicije Laburista s SDP-om.

Podsjetimo, predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli izjavila je za tportal da je 'većina članova na terenu za koaliciju sa SDP-om', a konačna odluka o tome da se na poziv SDP-a krene u predizborne pregovore donijet će se 18. srpnja na Nacionalnom vijeću stranke. Tireli smatra da je takvo okupljanje ljevice jedini način da se spriječi dolazak desnice na vlast.

'Umjesto alternative, laburisti su postali prirepak'

'Nansi Tireli ne zna što je desnica, a što ljevica', komentirao je Vukšić za tportal. Na pitanje ne smatra li i on da samo ujedinjena ljevica, na čelu s SDP-om, ima šanse efektivno se suprotstaviti ujedinjenoj desnici, odgovara odlučnim 'ne'.

'Ne Kukuriku koalicija. To treba biti nova koalicija. Ja jesam za to da se ljevica okupi, ali ne ovako segmentarno, već da se napravi program', kaže Vukšić dodajući da će kao ljevičar i saborski zastupnik, ako je u pitanju glas za Milanovića ili Karamarka, on sasvim sigurno svoj glas dati Milanoviću.

Svejedno je, kaže, podržava li on to da se jedinoj lijevoj opciji koja se realno može suprotstaviti desnoj koaliciji pridruže i laburisti. 'Ja sam iz laburista otišao i više nemam nikakvih veza s njima. Meni je svejedno, no laburisti su dokaz da je u politici sve moguće. Umjesto da su bili alternativa – na kraju bi morali koalirati s njima, ali to je onda postizborna koalicija - laburisti su se pretvorili u običan prirepak. Sami ne mogu prijeći niti jedan prag, ali ovo je kraj stranke, ona će se utopiti. Sjetite se svih nekadašnjih stranaka, i HSS-a i HSLS-a koje su išle u te koalicije i nisu ništa radile na sebi. Laburista danas u javnosti gotovo nema', rekao je Vukšić.

Na izbore sa Slavkom Linićem

Vukšić je najavio da će uskoro sa Slavkom Linićem – zajedno su u saborskom Klubu nezavisnih ljevičara - vjerojatno uskoro objaviti izlazak na izbore na nezavisnoj listi: Vukšić u prvoj izbornoj jedinici, a Linić u osmoj.

'Prije svega, spreman sam da se ljevica okupi. Možemo razgovarati i prije izbora ako je to pitanje opstanka ljevice na vlasti, odnosno toga da na vlast ne dođe desnica. Koliko god da kritiziram Milanovićevu vladu, bolje Milanović nego Karamarko na vlasti', kazao je Vukšić precizirajući da je on za razgovore 'i prije i poslije' izbora. Stranku, međutim, ne namjerava osnivati.

'Ja sam u životu jednu stranku formirao i više nikad ne bih, nemam te ambicije. Nakon 1.600-700 rasprava u Saboru i nakon toliko rada, mislim da zaslužujem još jedan mandat, ali to će reći glasači.'

Laburisti na mogu tipovati na neko ministarstvo, smatra Vukšić, jer 'nemaju u svojim redovima nekoga tko bi mogao biti ministar'.

Kad je napuštao Laburiste, Vukšić im je zamjerao da nisu dovoljno lijevo. 'Ni SDP nije dovoljno lijevo, ni Kukuriku koalicija', ocijenio je za tportal. Koje bi lijevi poteze, po njemu, trebalo povući u Hrvatskoj?

'Sasvim sigurno veći utjecaj države, prvenstveno sređivanje banaka. Bankarski sustav ne može vladati; ne može Todorić biti odlučujući čovjek u Hrvatskoj. Lalovac šest mjeseci prijeti bankama. Donese se zakon i banke se dovedu u red', savjetuje Vukšić. A Zakon o stambenom kreditiranju, najavljen najesen?

'A što su dosad radili tri i pol godine, odnosno četiri godine? Ne može ljevica biti protiv etatizma, koja je to ljevica? Onda su to neoliberali. Ne znam znaju li uopće ljudi u Hrvatskoj što prihvaćaju. Liberali su bliski ljevici svjetonazorski, ali nisu ekonomski.'

Misli li da bi razvitku lijeve ideje u Hrvatskoj mogao pridonijeti ORAH, možda Živi zid?

'Živi zid nije ljevica nego čista desnica, i to nacionalistička. Živi zid neću ni komentirati, jer smatram da je ono što oni rade najgore od svih stranaka u Hrvatskoj. A ORaH – vidjet ćemo što će napraviti Mirela Holy. Ne znam koliko će je glasači percipirati, jer ORaH je u jednom trenutku bio jači od SDP-a, ali i sama gospođa Holy je rekla da to tako neće ostati. Ali ja joj želim uspjeh, dapače', poručio je Vukšić.