višemjesečna revizija

Klimatski aktivisti sretni: Biden pauzirao nove projekte izvoza LNG-ja u EU

26.01.2024 u 16:02

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden pauzirao je u petak odobrenje izvoza iz novih LNG projekata, što su pozdravili klimatski aktivisti i što bi moglo značiti odgodu odluka o novim postrojenjima za razdoblje nakon predsjedničkih izbora 5. studenoga

Ministarstvo energetike provest će tijekom pauze analizu gospodarskih i ekoloških učinaka projekata koji traže odobrenje za izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu i Aziju.

Revizija će potrajati mjesecima i potom biti otvorena za javne komentare što će potrajati još neko vrijeme, rekla je ministrica energetike Jennifer Granholm novinarima na telekonferenciji.

Biden je priopćio: "U tom razdoblju dobro ćemo razmotriti utjecaj izvoza LNG-a na cijene energije, američku energetsku sigurnost i naš okoliš."

Rekao je da pauza "vidi klimatsku krizu onakvom kakva jest: egzistencijalna prijetnja našeg vremena".

Dužnosnici administracije obećali su da pauza neće nanijeti štetu saveznicima, objasnivši da će plan imati i izuzeća za slučaj nacionalne sigurnosti bude li im trebalo više LNG-a.

"Predani smo jačanju energetske sigurnosti ovdje u SAD-u i kod naših saveznika", rekla je Granholm.

Zadnja revizija projekata izvoza LNG-a provedena je 2018. od kada je izvozni kapacitet utrostručen i SAD je prošle godine ostao glavni izvoznik LNG-a u svijetu.

Aktivisti za zaštitu okoliša tvrde da novi LNG projekti mogu nanijeti štetu lokalnim zajednicima onečišćenjem, učvrstiti globalnu ovisnost o fosilnim gorivima još desetljećima i uzrokovati emisije od spaljivanja plina i istjecanja metana.

Bidenovu odluku pozdravili su kao hrabar korak.