požar

Obustavljen dio operacija na ruskom LNG terminalu u Baltičkom moru

21.01.2024 u 12:25

Bionic
Reading

Dio operacija na ruskom LNG terminalu u Baltičkom moru koji pripada Novateku, najvećem ruskom proizvođaču ukapljenog prirodnog plina, obustavljen je nakon što je izbio požar zbog navodnog napada ukrajinskih bespilotnih letjelica

Kompleks Ust-Luga je u Finskom zaljevu oko 170 km zapadno od Sankt Peterburga i prerađuje stabilni plinski kondenzat u laku i tešku naftu, mlazno gorivo, loživo ulje i plinsko ulje a luka se koristi za otpremu prerađenih proizvoda na međunarodna tržišta.

Novinska agencija Interfax-Ukrajina, pozivajući se na neimenovane izvore, rekla je da je požar rezultat specijalne operacije koju su izvele ukrajinske sigurnosne službe.

"Terminal Ust-Luga u Lenjingradskoj regiji važan je objekt za neprijatelja. Ondje se rafinira gorivo, koje se, između ostalog, dostavlja i ruskim vojnicima", citirala je agencija svoj izvor.

"Uspješan napad na takav terminal ne samo da uzrokuje ekonomsku štetu neprijatelju, oduzimajući okupatorima priliku da zarade novac za vođenje rata u Ukrajini, već i značajno komplicira opskrbu gorivom ruske vojske."

Reuters nije mogao potvrditi da je požar nastao kao posljedica napada ukrajinskog drona.

Aleksander Drozdenko, guverner Lenjingradske oblasti, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da nije bilo žrtava i da su svi radnici sigurno evakuirani.

Ruske novinske agencije izvijestile su da su oštećena dva spremnika i crpna stanica, ali da je požar sada stavljen pod kontrolu.

Novatek je u priopćenju naveo da je obustavio neke operacije nakon požara za koji kaže da je rezultat "vanjskog utjecaja".

"Tehnološki proces u Novatek-Ust-Lugi je zaustavljen, a formiran je operativni stožer za otklanjanje posljedica. Procjena štete bit će izvršena naknadno", rekli su iz tvrtke.

Ruska novinska kuća Shot izvijestila je da su lokalni stanovnici čuli dron nakon čega je uslijedilo nekoliko eksplozija.

Rusija i Ukrajina međusobno gađaju energetsku infrastrukturu kako bi prekinuli opskrbne linije i logistiku, a svaka strana nastoji demoralizirati drugu u gotovo dvogodišnjem ratu kojemu se ne vidi kraj.