PROSVJED U BERLINU

Klimatski aktivisti isprskali Brandenburška vrata bojom, uhićeni su

17.09.2023 u 13:22

Bionic
Reading

Pripadnici ekološkog pokreta "Posljednja generacija" su u nedjelju Brandenburška vrata, simbol Berlina, poprskali narančastom bojom.

"Prosvjed ukazuje na to da je došlo vrijeme za politički zaokret i odustajanja od fosilnih goriva i za više pravednosti", stoji u priopćenju pokreta "Posljednja generacija".

Prema priopćenju policije u tijeku je akcija tijekom koje je na Pariškom trgu, tik uz Brandenburška vrata, uhićeno više osoba.

Prosvjednici su za prskanje narančaste boje na Brandenburška vrata i Pariški trg na kojem se nalazi francusko i američko veleposlanstvo, upotrijebili remodelirane aparate za gašenje požara u kojima se nalazila boja umjesto sredstva za gašenje.

  • +2
Klimatski aktivisti isprskali Brandenburška vrata narančastom bojom Izvor: Profimedia / Autor: Jonas Gehring / Zuma Press / Profimedia

Pripadnici "Posljednje generacije" su najavili intenziviranje akcija u Berlinu u drugoj polovici rujna pojačanim blokiranjem prometnica.

Akcije će biti zaustavljene kada njemačka vlada udovolji zahtjevima prosvjednika a što uključuje pojačanje mjera za usporavanje klimatskih promjena.

"Posljednja generacija" zahtijeva da se Njemačka oslobodi fosilnih izvora energije do 2030. dok je vlada kao rok odredila 2045.

Novo vodstvo Berlina, s demokršćanskim gradonačelnikom Kaiom Wegnerom na čelu, najavilo je oštrije mjere protiv pripadnika pokreta tijekom najavljenih akcija blokiranja prometa.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja javnog servisa SWR, 85 posto građana u potpunosti odbacuje akcije "Posljednje generacija" a samo četiri posto ih podržava.