POSLJEDNJA GENERACIJa

Lufthansa traži milijune eura odštete od aktivista koji su se lijepili za piste

31.07.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Njemačka Lufthansa planira zatražiti odštetu od skupine klimatskih aktivista, Posljednje generacije, zbog prosvjeda koji su poremetili letove u nekoliko njemačkih zračnih luka ranije ovog mjeseca.

Glasnogovornica je kazala da tvrtka planira tražiti odštetu u ime svih zračnih prijevoznika u grupi, koja uključuje njemačku Lufthansu, kao i Austrian Airlines, Swiss Airlines, Brussels Airlines i Eurowings.

Aktivisti za klimu koji žele istaknuti važnost utjecaja zračnog prometa na zagađenje zalijepili su se za pistu u zračnim lukama u Dusseldorfu i Hamburgu 13. srpnja.

Aktivistička skupina prethodno je organizirala sličan prosvjed u berlinskoj zračnoj luci u studenom.

Zbog tih prosvjeda brojni letovi su otkazani ili im je promijenjena ruta.

Eurowings, niskobudžetna kompanija u vlasništvu Lufthanse, krivi prosvjede za otkazivanje 55 letova.

  • +24
Klimatski aktivisti blokirali promet u njemačkim gradovima Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Pohl / Zuma Press / Profimedia

Lufthansa nije odmah komentirala koliko će novca kompanija tražiti kao odštetu. Stručnjak za zrakoplovstvo Gerald Wissel rekao je za novine Rheinische Post da bi se moglo raditi i o milijunima eura.

Zračna luka Dusseldorf također je rekla da namjerava podnijeti vlastita potraživanja protiv Posljednje generacije.

Avioprijevoznici Condor i Tuifly rekli su da razmatraju svoje zahtjeve, ali u ponedjeljak nisu komentirali namjeravaju li podnijeti tužbu.

Članovi aktivističke skupine koji su uhićeni u zračnim lukama i dalje su pod policijskom istragom i također se suočavaju s mogućim građanskim parnicama za naknadu štete.