zaštita zdravlja

Klasić: Krivotvorenje ambalaže i certifikata za hranu postali su unosan biznis

20.10.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Vladajući i oporba pozdravili su izmjene Zakona o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom kojim se unaprjeđuje standard zaštite zdravlja građana te upozorili na problem prisutnosti mikroplastike u tlu, zraku i vodi, ali i na krivotvorenje ambalaže

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš da se radi usklađivanja sa zakonodavstvom EU detaljnije definiraju obveze subjekata koje obavljaju djelatnost recikliranja plastike oko upisa postupka u Registar EU.

Detaljnije se uređuju obaveze i prava pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost proizvodnje, uvoza materijala i distribuciju predmeta koji dolaze u dodir s hranom.

Također, detaljnije se propisuje obavljanje kontrola koje provode sanitarni inspektori, njihova prava i dužnosti pri inspekcijskom nadzoru te utvrđuju vlasti radi unaprjeđivanja postupanja kod upravnih i prekršajnih mjera.

Tijekom rasprave zastupnici su pozdravili predloženi zakon upozorivši kako je danas plastika sveprisutna, a treba joj 400 godina da se razgradi u okolišu. Upozorili su i da proizvođači zbog zarade često zavaravaju kupce lažnim informacijama na deklaracijama prehrambenih proizvoda te se tako sve sve više vara na mesu, medu, ulju, mlijeku te sirevima.

"Krivotvorenje ambalaže i certifikata za hranu postali su unosan biznis u koje su se uključile i kriminalne organizacije jer su kazne za to su gotovo simbolične a dobit je ogromna i sve veća", upozorio je Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka). Dodao je i kako podaci Državnog inspektorata pokazuju da su sedam od 14 uzoraka vina dodani voda i šećer a od 10 bučinih ulja šest su bile krivotvorine.

Mostov Marin Miletić iznio je podatak kako 74 posto mikroplastike u morima i oceanima dolazi od ribarskih mreža na koćaricama a o tome nitko ništa ne govori, te upozorio na velike količine mikroplastike u kozmetici i prehrambenim proizvodima.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) smatra pak da imamo dobre zakone u tom području ali ni jedan ne provodimo kako treba.

Upozorivši na posljedice požara plastike u osječkoj tvrtki "Drava International" rekao je kako primjeran potencijalnih katastrofa i "tempiranih bombi" ima i drugim područjima zemlje. Izrazio je zabrinutost što se i dalje ne zna zašto je požar izbio, tko je odgovoran ali i koliko je stvarno onečišćenje zraka i tla nakon požara.