nasilje nad ženama

Mrak Taritaš premijeru: Ne 'trpajte' u isti zakon femicid i obračun s medijima

19.10.2023 u 15:37

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (Glas) pozvala je u četvrtak premijera Plenkovića da ne "trpa“ u isti zakon femicid i "svoje razračunavanje s medijima“ te da odredbe o nasilju nad ženama izdvoji u posebne zakonske izmjene

"Pozivam ga da barem na ovakvoj temi ne igra pokvarene političke igre i da odvoji odredbe o zaštiti žena od nasilja u posebne izmjene zakona“, rekla je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu.

Tvrdi da premijer zapravo šalje „kukavičje jaje“, kad u izmjene Kaznenog zakona, koje se tiču kažnjavanja nasilja nad ženama, „utrpava“ i „kontroverzno kazneno djelo“ - neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

"I što je onda izbor? Ili glasaj protiv uvođenje femicida ili glasaj za Plenkovićev pomahnitali pokušaj ušutkivanja medija i svih koji bi se eventualno usudili pisnuti o aferama koje kontinuirano drmaju njegovu Vladu“, izjavila je Mrak Taritaš.

Premijera proziva i da borbu protiv nasilja nad ženama shvaća kao priliku za još jedno razračunavanje s oporbom. „Pa da onda može svima koji će glasati protiv, pred izbore predbacivati da su ženosmrsci, licemjeri i da su protiv zaštite žena od nasilja. Kao što je bilo i s Ukrajinom. Isti perfidni princip, ista zlobna motivacija“, zaključila je.

Hajduković: Postoje dvije vrste građana

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković opetovao je da postoje dvije Hrvatske i dvije vrste građana, potkrepljujući to slučajem Željka, žitelja Belog Manastira koji "doslovno živi na ulici, spava u parku, o njemu se brinu prolaznici“, iako ima skrbnike.

Željko nije napušten, ima skrbnike, no navodno je izložen njihovu nasilju kad mu drugi žele pomoći, kazao je zastupnik, navodeći da za tu situaciju znaju i Centar za socijalnu skrb i policija.

Kako je moguće da sustav ovoliko zakaže, na nečemu što mu je pred nosom, zapitao se i pozvao sve nadležne službe da pomognu Željku.

Ante Kujundžić (Most) skrenuo je pozornost na stanje na imotskoj dijalizi, ističući da bi bilo dobro vidjeti statistiku smrtnosti na njoj.

Naveo je i kako je Imotski, koji je nekada bio perjanica Dalmatinske zagore i čijih je 240 mladića poginulo u Domovinskom ratu, danas bez proizvodnih pogona, "papirološki“ bez perspektive i života, bez očekivanja, rodilišta.

HDZ-ov Josip Šarić (HDZ) podsjetio je kako je 16. listopada bila obljetnica pogibije i ubojstva generala Blage Zadre i Ante Brune Bušića, heroja i simbola hrabrosti i borbe za samostalnu i slobodnu Hrvatsku.

Osim datuma smrti, vezala ih je i nemjerljiva ljubav i žrtva za Hrvatsku, kazao je, podsjetivši da je Bušića ubila Udba 1978. u Parizu, a da je Zadro poginuo 1991. u obrani Vukovara, gdje je zapovijedao i dvojici sinova, Robertu koji je stradao na Kupresu, i Tomislavu.

Obojica su heroji i simboli hrabrosti, njihovi doprinosi ostaju zauvijek važni, bit će nadahnuće generacijama koje dolaze, kazao je Šarić.