kaos na jadranu

Meteoalarm izdao upozorenja za veliki dio Hrvatske: Kiša potopila Rijeku, olujno jugo otkazuje brodske linije

05.11.2019 u 15:53

Bionic
Reading

Meteoalarm je za područje Istre i sjevernog Jadrana te Like izdao narančasta upozorenja, te žuta upozorenja za ostatak obale i šire područje Karlovca. Zbog obilne kiše žuto je upozorenje na snazi sutra za cijeli Jadran, Liku i Gorski kotar. ESTOFEX, europski sustav za prognoziranje oluja, izdao je drugi stupanj upozorenja za zapadni dio Italije, ali i obalu Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije. Uz jake nalete vjetra i obilne oborine, upozoravaju i na moguće pijavice

Grad Rijeka trenutno je pod vodom, a promet u tom gradu je otežan.

Zbog prometne nesreće u tunelu Pećine (izlaz prema trgovačkom centru) prekinut je promet na toj cesti, a županijska cesta Zamost-Čabar zbog poplave je zatvorena za sav promet. Kretanje gradom dodatno otežava i olujno jugo zbog čega su otkazane mnoge trajektne i katamaranske linije diljem Jadrana.

Rijeka Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Nije to nešto novo u "gradu koji teče" piše Novi list koji upozorava da gotovo svaka jača oborina stvori potoke, a to onda za sobom vuče i gužve.

Zbog vjetra u prekidu su trajektna linija: Lopar-Valbiska, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje i Split-Vela Luka-Ubli, Drvenik-Sućuraj (polazak iz Sućurja u 15:00 h otkazan); katamaranske linije: Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Vis, Split-Hvar-Korčula, Split-Bol-Jelsa, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Split-Rogač-Milna; brodske linije: Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko i Vrgada-Pakoštane-Biograd.

Prema prognozi DHMZ-a, kiša će nastaviti padati i dalje tijekom današnjeg dana, ali i u srijedu.

Narančasto upozorenje znači da su na tim područjima moguće bujične poplave, poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

U srijedu će biti promjenjivo oblačno, povremeno s kišom. Na Jadranu i u predjelima uz njega mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom te lokalno obilna oborina, osobito u Dalmaciji. Najviše sunčanog vremena bit će u središnjim predjelima. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, u gorju mjestimice jak. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo te jugozapadni i južni vjetar. Najniža temperatura zraka od 7 do 12, na Jadranu od 12 do 17, a najviša uglavnom od 14 do 18 °C, u Dalmaciji i toplije.

  • +15
Olujno jugo u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin