rat na istoku

Kinezi tvrde da ni Ukrajina ni Rusija nisu odbacile mogućnost pregovora

02.06.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Posebni izaslanik Kine za euroazijska pitanja Li Hui u petak je rekao da vjeruje da ni Ukrajina ni Rusija nisu "čvrsto" odbacile mogućnost pregovora unatoč trenutnim poteškoćama u njihovom započinjanju

Li je na brifingu za medije povodom svoje europske turneje prošli mjesec rekao da ruska strana cijeni kinesku želju i napore u promicanju mirnog rješenja ukrajinske krize.

On je u svibnju u sklopu 12-dnevnog posjeta bio u Kijevu, Varšavi, Parizu, Berlinu, Bruxellesu i Moskvi u pokušaju da pronađe zajedničko tlo za moguću političku nagodbu za rat u Ukrajini.

"Rizik eskalacije rusko-ukrajinskog rata je i dalje visok", kazao je Li, dodavši da sve strane moraju napraviti konkretne korake kako bi "ohladile situaciju" i zajamčile sigurnost nuklearnih postrojenja.

"Dokle god je to korisno u olakšavanju situacije, Kina je spremna učiniti bilo što", rekao je.

Li, koji je bio veleposlanik u Rusiji od 2009. do 2019., najviši je kineski dužnosnik koji je službeno posjetio Ukrajinu od ruske invazije u veljači 2022.

Posjetio je Kijev uoči očekivane ukrajinske protuofenzive, čija je svrha ponovno zauzimanje teritorija koji je okupirala Rusija.

Čini se, međutim, da njegov posjet nije doveo ni do kakvog diplomatskog postignuća.

  • +20
Rat u Ukrajini 26.05.2023. Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik

Peking održava bliske odnose s Rusijom i nikada nije osudio rusku intervenciju niti ju je nazvao invazijom.

Kina tvrdi da je neutralna stranka u ratu.

Kremlj je rekao da je Rusija otvorena za pregovore radi okončanja sukoba.

Ukrajina kaže da prije nego što se može razgovarati o mirovnom planu, ruske snage moraju napustiti svaki pedalj ukrajinskog teritorija, uključujući četiri anektirane pokrajine i poluotok Krim, koji je Moskva unilateralno anektirala 2014.