mala revolucija

Pariz najavio proširenje EU

02.06.2023 u 10:14

Bionic
Reading

Proširenje Europske unije na Ukrajinu i, moguće, na desetak zemalja, "mala je revolucija", ocijenila je u petak za radio Europe 1 francuska državna tajnica za europsku politiku.

"Glavno pitanje nije treba li je proširiti i kada (...) Glavno je pitanje kako", rekla je Laurence Boone nakon povratka iz Moldavije, gdje je zajedno s predsjednikom Emmanuelom Macronom sudjelovala na sastanku na vrhu Europske političke zajednice koju čini 47 zemalja.

"Budući da je deset zemalja na listi čekanja, bit će to velik udarac za Europsku uniju" kojim će trebati "upravljati", istaknula je.

Tim zemljama ne treba samo pomagati u provedbi nužnih reforma kako bi ušle u EU, nego se i on mora pripremiti na njihov dolazak.

"To uključuje preispitivanje naših politika, promjene u proračunu i ustanovama", obrazložila je, uz napomenu da će to biti "posao za iduće desetljeće".

Ujedno je istaknula da je proširenje EU-a potrebno u prilikama rata u Ukrajini.

"Rusija je i s nama zaratila, vodi rat dezinformacijama i cijenom energenata", rekla je. "Cilj (ruskog predsjednika Vladimira Putina) je destabilizirati EU".

U takvim okolnostima "europska obitelj si mora međusobno pomagati", dodala je.

Ona mora "više pomagati" najslabijim zemljama. "Daje im se velika potpora (financijska), ali im se ne pomaže da upravljaju sobom, radit ćemo drukčije", rekla je.

Proširenje znači "kako postupiti da profunkcioniramo, to je, dakle, mala revolucija", dodala je.

Uz Ukrajinu i Moldavija je u lipnju 2022. dobila status službenog kandidata. I druge zemlje, poput Gruzije, nadaju se da su sljedeće na listi.