MOĆNI TAURUS

Ukrajina od Njemačke traži projektile idealne za protuofenzivu, donosimo detalje

01.06.2023 u 07:42

Bionic
Reading

Nakon što je Velika Britanija u Ukrajinu poslala projektile Storm Shadow, a Francuska najavila slanje gotovo identičnih projektila SCALP-EG, Kijev je od Njemačke zatražio isporuku krstarećih raketa KEPD 350 Taurus za lansiranje iz zraka. Evo što znamo o tom dugodometnom projektilu čijoj isporuci u Ukrajinu zasad nije sklona vladajuća njemačka koalicija

Ministarstvo obrane Njemačke izvijestilo je prošlog tjedna da je Berlin zaprimio ukrajinski zahtjev za raketama zrak-zrak Taurus, no njemačka vlada odbila je pružiti dodatne pojedinosti i reći koliko je vjerojatno da će poslati projektile Kijevu. Ako isporuči Taurus, Njemačka bi slijedila Britaniju, koja je u svibnju postala prva zemlja što je Ukrajini predala krstareće rakete dugog dometa Storm Shadow, a prema nekim najavama, to će učiniti i Francuska jer u svojem arsenalu ima identične projektile SCALP-EG.

Sjedinjene Države zasad odbijaju isporučiti Ukrajini rakete ATACMS, dometa od 297 kilometara, zbog zabrinutosti da bi ih Kijev mogao koristiti za napade unutar međunarodno priznatih granica Rusije. Podsjetimo, Ukrajina već mjesecima traži ovu vrstu oružja, ali potpora zapadnih saveznika usmjerena je na oružje manjeg dometa.

KEPD 350 Taurus Izvor: Wikimedia Commons / Autor: SKoop

Nakon što je ovih dana potvrđeno da Kijev koristi svoje lovce bombardere Su-24 za lansiranje britanskih krstarećih projektila Storm Shadow, kojima bi se uskoro mogli pridružiti identični francuski SCALP-EG, sve je izglednije da će slično dugodometno oružje stići Ukrajincima i iz Njemačke. Projektil KEPD 350 Taurus, koji nudi slične sposobnosti kao Storm Shadow i SCALP-EG, predstavlja se kao još jedno oružje za udar duboko iza ruskih linija, a s velikim zalihama u njemačkim skladištima mogao bi biti potencijalno dostupan Ukrajini u značajnom broju.

Njemački dalekometni projektil KEPD 350 Taurus Izvor: Društvene mreže / Autor: MBDA

Nijemci traže odgovorno naoružavanje

Roderich Kiesewetter iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), član saveznog parlamenta od 2009. i bivši časnik glavnog stožera Bundeswehra, zatražio je prošlog tjedna od aktualne njemačke koalicijske vlade da odobri transfer Taurusa u Ukrajinu. On bi bio 'vrlo koristan doprinos Njemačke', rekao je Kiesewetter, dodajući da saveznici Kijeva moraju isporučiti 'sve što Ukrajini može koristiti u borbi kombiniranim naoružanjem, a što je dopušteno prema međunarodnom pravu'.

Kiesewetter, koji je član parlamentarnog Odbora za vanjske poslove, rekao je da bi Taurus dao Ukrajini značajnu 'dodanu kvalitativnu vrijednost i omogućio napade na rusku vojnu infrastrukturu daleko iza prve crte fronta'. To bi bilo osobito važno kako planirana protuofenziva bude dobivala svoj oblik, dodao je zastupnik u Bundestagu, podcrtavši da Taurus povećava borbenu moć Ukrajine. Nadodao je i kako je uvjeren da bi se Taurus mogao brzo integrirati u ukrajinske zračne snage, kao što je već učinjeno sa Storm Shadowom.

Ipak, postoji određeni otpor ideji i to iz aktualne njemačke vlade sastavljene od Socijaldemokratske stranke (SPD), Saveza 90/Zelenih i Slobodne demokratske stranke (FDP). Na upit o mogućem transferu krstarećih projektila, ministar obrane Boris Pistorius iz SPD-a nije spomenuo Taurus po imenu, naglasivši da Ukrajini treba pružiti značajnu podršku, ali odgovorno. Politički analitičari ipak ukazuju na to da bi aktualna vlada, unatoč trenutnoj rezerviranosti, vrlo brzo mogla odobriti slanje Taurusa ugledajući se na Britance i Francuze.

Njemački 'razbijač bunkera' Taurus Izvor: Društvene mreže / Autor: WELT Documentary

Penetrirajući MEPHISTO

London je potvrdio da je Kijev već upotrijebio Storm Shadow u borbi, ali analitičari ističu da bi se zalihe projektila mogle prilično brzo iscrpiti, pogotovo jer Ukrajina želi gađati pozadinska područja bojišta. To bi uključivalo opskrbnu infrastrukturu, skladišta streljiva i goriva, zapovjedna mjesta i radarske instalacije. Imajući to na umu, isporukom Storm Shadowa razbijen je tabu o opskrbi Ukrajine krstarećim projektilima dugog dometa, a prijenos Taurusa postaje uvjerljiv argument, barem za njegove zagovornike.

Politički analitičari ocjenjuju da su Kiesewetterove riječi u korist slanja projektila Taurus u Ukrajinu imale cilj pokrenuti raspravu unutar NATO-a i Europske unije o tome na koji bi se način trebalo izbjeći uska grla u opskrbi Ukrajine oružjem i isporučiti ono koje je relevantno za pokretanje novih ofenziva protiv Rusije. Čini se da projektil Taurus odgovara tim parametrima, ali bilo kakva konačna odluka o njegovoj nabavi morala bi se donijeti u Berlinu.

Prema izvješćima, njemačka vojska nabavila je oko 600 projektila Taurus, od kojih se samo oko 150 drži u operativnoj pripravnosti u bilo kojem trenutku. Svaki od tih projektila koštao je oko milijun dolara prije otprilike 13 godina. Postojali su planovi da se Taurus integrira na lovce Eurofighter EF2000, ali ga isključivo nosi njemačka flota jurišnika Tornado IDS, koji odlaze u mirovinu oko 2030., a zamijenit će ih nevidljivi F-35A. Bundeswehr pak nije precizirao što namjerava s Taurusima nakon što se do kraja ovog desetljeća povuku spomenuti avioni.

Taurus je proizvod njemačke podružnice europskog giganta MBDA i švedskog Saab Dynamicsa te ima domet od 500 kilometara, što ga svrstava u kategoriju režima kontrole izvoza tehnologija projektila (MTCR), kojim se između 25 potpisnica ovog multilateralnog političkog dogovora nastoji ograničiti širenje raketne tehnologije. Dizajniran za probijanje protuzračne obrane na visinama između 30 i 70 metara, Taurus s turbomlaznim pogonom nosi dvostupanjsku bojnu glavu od 481 kilograma, poznatu pod nazivom MEPHISTO, a što je zapravo akronim za vrlo sofisticiran i ciljno optimiziran višestruko učinkovit penetrator.

KEPD 350 Taurus Izvor: Društvene mreže / Autor: Dae young Kim

Najvažnije je da ide i na F-16

Bojna glava ima prednaboj te početno probojno punjenje za penetraciju u čvrste i duboko zakopane mete (HDBT), odnosno bunkere, kao i upaljač za detoniranje glavne bojne glave s odgodom. Ta bojna glava slična je BROACH-u, kakav je ugrađen u Storm Shadow, koji također koristi prekursorsko punjenje za probijanje čvrstih struktura i detoniranje nakon probijanja mete. MEPHISTO se, tvrdi proizvođač, može unaprijed programirati da, primjerice, detonira na precizno određenom katu ciljane zgrade. Projektil također uključuje elektroničke protumjere i one poput mehanizma samoobrane.

Sustav za navođenje projektila temelji se na inercijalnom navigacijskom sustavu (INS), a on se kontinuirano ažurira pomoću GPS-a. Tu je i referentni senzor terena, temeljen na slici, koji pruža mogućnost napada na ono što proizvođač opisuje kao 'polustacionarne mete'. Tijekom krstarećeg leta termografska kamera visoke rezolucije s infracrvenim navođenjem može podržati navigaciju pomoću IBN-a, a također se koristi za napad na cilj bez GPS-a. Projektil pokušava uskladiti sliku kamere s planiranim 3D modelom cilja (DSMAC), a ako to ne uspije, prema zadanim postavkama postavlja druge navigacijske sustave ili, ako postoji visok rizik od kolateralne štete, usmjerit će se do unaprijed određene točke udara umjesto da riskira netočan napad s neželjenim posljedicama.

Ako Njemačka odobri prijenos Taurusa, moguće je da bi više primjeraka projektila mogla isporučiti Španjolska jer je nabavila oružje za naoružanje svoje flote borbenih zrakoplova EF-18 Hornet. Drugi operator Taurusa samo je još Južna Koreja, a integrirala je specifičnu verziju KEPD 350K na svoje F-15K Slam Eagles te ih planira integrirati i na borbeni avion domaće proizvodnje KF-21 Boramae. MBDA tvrdi da se Taurus također može lako integrirati na F-16, što bi moglo biti od posebnog interesa za Ukrajinu zbog razvoja multinacionalnih programa obuke pilota u budućnosti, a on brzo poprima konkretnije obrise nabave ovih široko rasprostranjenih borbenih aviona za ukrajinsko ratno zrakoplovstvo.