samit kina plus 16

Kineski premijer u Hrvatsku dolazi s 250 suradnika, a s Plenkovićem će obići i Pelješki most

09.04.2019 u 06:18

Bionic
Reading

Veliki samit Kina plus 16, koji će se krajem tjedna održati u Dubrovniku, u Hrvatsku će dovesti ne samo drugog čovjeka Kine, kineskog premijera Li Keqianga, nego i druge državnike iz zemalja srednje i istočne Europe. Uz sve državnike dolaze i gospodarstvenici pa ne čudi to da se već sada najavljuju mogući prometni zastoji

Iako će se veliki samit održati krajem tjedna, kineski premijer Li Keqiang u Hrvatsku dolazi već u utorak u večernjim satima.

Prva stanica će mu biti Zagreb te će u srijedu održati nekoliko sastanaka s državnim vrhom. Već u srijedu ujutro u Banskim dvorima primit će ga premijer Andrej Plenković te će dvojica šefova vlada razmijeniti i neke potpisane bilateralne sporazume.

Nakon Banskih dvora kineski će premijer doći i u parlament i sastati se s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, odakle će put Klovićevih dvora, u kojima će s Plenkovićem otvoriti i izložbu 'Učenjaci drevne Kine: slikarstvo i život' iz Nacionalnog muzeja Kine, čime će se obilježiti i početak hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

U popodnevnim satima predviđen je susret s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović na Pantovčaku, nakon čega će kineska delegacija krenuti put Dubrovnika. Premijera Plenkovića u srijedu popodne očekuje pak put u Bruxelles, u kojemu bi se na Europskom vijeću trebalo raspravljati o sudbini Brexita.

S kineskim premijerom Keqiangom u Hrvatsku dolazi državna delegacija koja broji oko 250 ljudi, dok će mu se u Dubrovniku pridružiti još 380 kineskih gospodarstvenika. S obzirom na brojnost delegacije, a i zbog sigurnosti prolaska, već u utorak navečer očekuju se prometni zastoji u Zagrebu.

Zagreb očekuju prometne gužve Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Zagreb očekuju prometni zastoji, fokus na strogom centru i Gornjem gradu

Posebnu regulaciju prometa već je najavila policija koja je tijekom vikenda i ponedjeljka na vozilima, zatečenim u zonama zabranjenog parkiranja, ostavila obavijest s uputama za 9. i 10. travnja.

Jednako tako, posebna regulacija bit će uvedena na Gornjem gradu. Zabrana zaustavljanja i parkiranja za sva vozila na području Gornjeg grada, a posebno na Trgu svetog Marka, u Ćirilometodskoj, Kuševićevoj, Vitezovićevoj, T. Brezovačkog, Visokoj ulici, Ulici Vatroslava Lisinskog, Basaryčekovoj (prvih pet mjesta kod kbr. 1-3), Mletačkoj ulici (prvih pet mjesta kod kbr. 1-3), Opatičkoj ulici od Kamenite do 29.X.1918., Habdelićevoj, na Jezuitskom trgu i Katarininom trgu vrijedit će od utorka u 20 sati do srijede u 12.30 sati.

Upozorenje je izdao i ZET. U utorak oko 20 sati očekuju se kratkotrajni zastoji u autobusnom i tramvajskom prometu zbog prolaska delegacije od Zračne luke preko Avenije Većeslava Holjevca, Ulice grada Vukovara i Savske ceste do hotela Westin, najavljuju iz ZET-a.

U srijedu od 9 do 17 sati očekuju se kratkotrajni prekidi tramvajskog prometa u užem dijelu grada, kao i na autobusnoj liniji 118 (Mažuranićev trg – Voltino), odnosno na autobusnim linijama terminala Britanski trg. Autobusna linija 150 (garaža Tuškanac – Gornji grad – Trg bana Josipa Jelačića) bit će obustavljena od 7 do 16.30 sati te će prvi polazak od garaže Tuškanac ostvariti u 17 sati. Također, linija 101 (Britanski trg – Gornje Prekrižje) u periodu od 14.30 do 16.30 sati neće čekati polazno vrijeme na okretištu Gornje Prekrižje, već će odmah nakon izlaska putnika nastaviti vožnju prema Britanskom trgu. Iz ZET-a također upozoravaju da građani koji budu u tramvajima i autobusima u vrijeme zastoja neće moći izlaziti iz vozila.

  • +16
Kineski brod ZHEN HUA 7 dovezao brodove koji će graditi Pelješki most Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic / CROPIX

Dovršetak prve faze gradnje Pelješkog mosta

Već u četvrtak građani Zagreba moći će odahnuti jer se kineska delegacija premješta na jug. Za četvrtak je predviđeno da kineski i hrvatski premijer zajedno obiđu gradilište Pelješkog mosta. Dvojica premijera će katamaranom Jadrolinije doći do gradilišta mosta, na kojem, podsjetimo, radove izvodi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Plenković i njegov kineski kolega Keqiang će iz Brijeste gledati zabijanje najvećeg čeličnog pilota, čime će se obilježiti završetak prve faze gradnje Pelješkog mosta.

U četvrtak u večernjim satima u Dubrovniku će se skupiti i državnici ostalih 15 zemalja srednje i istočne Europe. S kineskim premijerom prvo će obići Stari grad, a nakon večere moći će uživati i u izvedbi linđa.

Poslovni forum prigoda za hrvatske gospodarstvenike

U petak ujutro i službeno će započeti samit Kina plus 16 koji će se održati pod geslom 'Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove'. Samit započinje otvorenjem poslovnog foruma u hotelu Rixos, koji bi trebao okupiti 900 gospodarstvenika iz kineskih i europskih kompanija. Već se zna da će među hrvatskim gospodarstvenicima biti predstavnici Kraša, Rimac automobila, Končara, Badela, Podravke, HŽ Infrastrukture, Hrvatskih cesta, Ingre, Instituta IGH i drugih.

Forum će otvoriti premijeri Hrvatske i Kine, a očekuju se i govori ministara gospodarstva. Poslovni forum potrajat će cijeli dan, a između ostalog na njemu će se održavati B2B sastanci, svojevrstan speed dating za gospodarstvenike.

Politički dio se nakon otvaranja poslovnog foruma seli u hotel Palace, u kojem će se održati plenarna sjednica šefova vlada država srednje i istočne Europe te Kine. Nakon sjednice trebalo bi biti potpisan niz bilateralnih ugovora između 16 europskih država i Kine.

Poslije potpisivanja ugovora uslijedit će službene izjave premijera Plenkovića, kineskog premijera Li Keqianga te premijera države koja će sljedeće godine ugostiti samit Kina plus 16. Kineski premijer iz Hrvatske će zrakoplovom otići u petak predvečer.