Jiang Yu

Kinezi kupuju Političku školu u Kumrovcu? Tko je misteriozna poduzetnica koja želi uložiti ozbiljan novac

02.04.2019 u 10:33

Bionic
Reading

Politička škola u Kumrovcu, projekt Komunističke partije bivše države opet je na prodaju. Raspisan je novi natječaj za prodaju zgrade koja se danas naziva Hotel Zagorje, a kao potencijalni kupac zdanja procjenjenog na 12 milijuna kuna spominje se kineska tvrtka Z-Run Well Ton Industry koju vodi Jiang Yu

Ta kineska poduzetnica trebala bi uskoro posjetiti Kumrovec i političku školu, koja se, kako piše zagorje.com već 'šminka' za njen posjet.

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić i načelnik Kumrovca Robert Šplajt već su bili u Pekingu gdje su s Yu potpisali Memoradnum o razumijevanju. 'Očekujem da će se javiti na natječaj, a potencijal je za nas tu ogroman u području turizma. S kompanijom Z-Run smo već potpisali memorandum o razumijevanju i suradnji, a oni su najavili da žele investirati u Kumrovec i zbog poveznice s Josipom Brozom kojeg u Kini jako cijene', rekao je za Jutarnji list načelnik Šplajt.

Yu opisuje kao vrlo poduzetnu osobu koja je visoko rangirana u kineskim gospodarskim krugovima te iza nje i kompanije Z-Run, kaže, stoji ozbiljan privatni kapital. Slično o njoj govori i načelnik općine Krapinske Toplice Ernest Svažić gdje je, među ostalim, zainteresirana za gradnju doma za umirovljenike.

Za dosadašnjih je nekoliko posjeta Yu je potpisala samo neobvezujuće memorandume u dvije zagorske općine. Mario Rendulić, predsjednik poslovnog udruženja CSEBA (Chinese Southeast European Business Association), organizira njene poslovne susrete, a navodi da će izaslanstvo vjerojatno još obići i Zadar, gdje ih zanimaju luka i poslovna zona Crno, te Istru.

Za zgradu Političke škole u Kumrovcu sagrađene 1981. godine, koja se sada naziva Hotel Zagorje, interes je pokazala još jedna kineska kompanija, kaže Šplajt, a također i austrijski investicijski fond. U CSEBA-i su pripremili projekt koji bi podrazumijevao investiciju od oko 30 milijuna eura, u hotel sa 300 soba, otkriva Rendulić.

Yu bi u Krapinskim Toplicama trebala pak odlučiti hoće li uložiti oko 30 milijuna eura u gradnju doma za starije, a tamo joj nude još i projekte centra za edukaciju u zdravstvenom turizmu te sportskog parka, kaže Svažić i napominje da napokon oživljava i dugo najavljivani kineski projekt vezan uz hotel Toplice.

  • +4
Kumrovec: Povodom obljetnice smrti Josipa Broza Tita Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec

Naime, Spring Spa hotel, kompanija u vlasništvu hongkonškog Zhongya Holdinga, napokon se upisala u zemljišne knjige kao vlasnik tog hotela i sada je u fazi angažiranja projektanata, jer će postojeću zgradu vjerojatno rušiti te graditi potpuno novi hotel, piše Jutarnji list.

Zhongya Holding je inače povezan s jednom drugom velikom privatnom kineskom kompanijom, Aoyuan International (koja je pak dio još veće grupe, izlistane na burzi u Hong Kongu), a većinski su vlasnici Luke Zadar. Taj je holding preko tvrtke Zadar Seaport nedavno proveo dokapitalizaciju luke u iznosu od 44,5 milijuna kuna te postavio novu upravu i nadzorni odbor, a za predsjednika je imenovao Fan Yanga, inače zamjenika generalnog direktora kanadskog dijela kompanije Aoyuan.

Z-Run Well Ton Industry koji je osnovala Yu je zapravo cijeli klaster kompanija. U CSEBA-i kažu da u konačnici obuhvaća oko 20.000 tvrtki, banaka i institucija koje zajedno broje više milijuna zaposlenika s područja Kine. Ovdje se pojavljuju zapravo u liku Yu kao investicijska grupa zainteresirana za različite sektore, od razvoja infrastrukture do turizma i trgovine.