metalitet hladnog rata

Kineski ministar: Neke zemlje namjerno se upliću u unutarnja pitanja drugih

04.06.2023 u 07:57

Bionic
Reading

Kineski ministar obrane Li Shangfu rekao je u nedjelju, govoreći o regionalnoj i globalnoj sigurnosti, da njegova zemlja traži dijalog, a ne sukobe.

Li je na azijskom sigurnosnom summitu u Singapuru, Shangri-La dijalogu, optužio "neke zemlje", gotovo neprikriveno govoreći o Sjedinjenim Državama, da pojačavaju utrku u naoružanju i namjerno se upliću u unutarnja pitanja drugih zemalja.

"Mentalitet hladnoga rata sada se ponovno budi, uvelike ugrožavajući sigurnost", rekao je. "Uzajamno poštovanje moralo bi prevladati nad nasilništvom i hegemonijom."

Američki ministar obrane Lloyd Austin u subotu je u govoru na sastanku o sigurnosti optužio Kinu da odbija vojne pregovore, zbog čega su velesile u pat poziciji u pogledu Tajvana i teritorijalnih razmirica u Južnokineskom moru.

Odnosi između Washingtona i Pekinga napeti su zbog niza pitanja, uključujući Tajvan, Južnokinesko more i ograničenja koja je nametnuo Joe Biden za izvoz poluvodiča.

Li, kojega su SAD sankcionirale 2018. zbog nabave oružja iz Rusije, rukovao se s Austinom na večeri u petak, ali nisu ulazili u dublje razgovore unatoč stalnim američkim zahtjevima za više razgovora na vojnoj razini.

Govoreći anonimno na marginama konferencije, dvojica kineskih vojnih časnika rekla su da Peking želi jasan znak iz Washingtona da će se prema Aziji odnositi s manje konfrontacije – uključujući i ukinuti sankcije protiv Lija – prije nego što bi se moli obnoviti razgovori na vojnoj razini.