OZBILJNO UPOZORENJE

Kina riskira 'nasilnu revoluciju'

31.12.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Utjecajna skupina kineskih akademika upozorila je u hrabrom otvorenom pismu da zemlja riskira 'nasilnu revoluciju' ako vlada ne reagira na pritisak javnosti i dopustiti dugo odgađane političke reforme.

Skupina od 73 znanstvenika, uključujući i poznate sadašnji i umirovljene pravne stručnjake na vrhunskim sveučilištima i odvjetnike, kazala je da političke reforme ne prate brzi tempo gospodarske ekspanzije. 'Ako reforme sustava koje su hitno potrebne kineskom društvu i dalje budu stagnirale bez napretka, onda će službena korupcija i nezadovoljstvo u društvu ključati do krizne točke i Kina će opet propustiti priliku za mirne reforme, te skliznuti u turbulencije i kaos nasilne revolucije', napisali su akademici.

Pismo je počelo cirkulirati internetom ranije ovoga mjeseca, ali su on-line reference na njega u kineskim medijima sada uklonjene. Vlada, koju od 1949. kontrolira Komunistička partija, treba potaknuti demokraciju i neovisnost pravosuđa, kao i produbiti tržišne reforme, navodi se u pismu.

On Weifang, profesor prava na Pekinškom sveučilištu i jedan od potpisnika, rekao je za Reuters kako vjeruje da su zahtjevi prilično umjereni, ali i da je sada vrijeme za njihovo iznošenje, dok se predsjednik Hu Jintao sprema predati uzde državne vlasti Xi Jinpingu, koji je u studenom izabran na čelo Komunističke partije.

'Ponovo smo došli do razdoblja kada se vodstvo mijenja. Ljudi očekuju nastavak napretka kada su u pitanju reforme političkog sustava', rekao je on. 'Kinezi, uključujući i intelektualace, govorili su o tome neko vrijeme ali se malo toga dogodilo. Mislim da sada imamo priliku ponovno pogurati reforme'.

Ostali potpisnici su Zhang Sizhi, odvjetnik udovice Mao Ce-tunga Jiang Qing, vođe 'bande četvorice' koja je 1981. osuđena na uvjetnu smrtnu kaznu zbog smrti nekoliko desetaka tisuća Kineza u kaosu Kulturne revolucije 1966-1976.

Oko 65 kineskih akademika, odvjetnika i aktivista za ljudska prava potpisalo je slično pismo u kojem zahtjevaju od vodećih članova KP Kine da objave podatke o svojoj imovini, rekavši kako je to najosnovniji način da se okonča korupcija.