rastu napetosti između kine i zapadnih zemalja

Kina pritvorila Australca pod sumnjom ugrožavanja sigurnosti

24.01.2019 u 13:16

Bionic
Reading

Kineske vlasti pritvorile su australskog pisca,koji je nekad bio kineski državljanin, pod sumnjom da je ugrožavao sigurnost zemlje, rekla je Kina u četvrtak, a njegovi odvjetnici navode da je optužen za špijunažu

Australski dužnosnici rekli su da je Yang Hengjun pritvoren odmah po slijetanju na zračnu luku u gradu Guanghzhou prošlog tjedna, no nisu vjerovali da se radi o zatvaranju osobe zbog sve većih napetosti između Kine i Zapada.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je da je Australija službeno obaviještena nakon što je Yang stavljen pod 'prisilne mjere' u Pekingu.

'Australski građanin Yang Jun, zbog sumnje u kriminalna djela koja ugrožavaju kinesku nacionalnu sigurnost, stavljen je pod prisilne mjere te ga istražuje pekinški Ured za državnu sigurnost', rekla je Hua novinarima.

Yangova prava i interesi pod zaštitom su u skladu sa zakonom, dodala je Hua.

Australski ministar obrane Chrristpher Pyne, koji je došao u Peking u četvrtak na redovite sastanke, rekao je da Australija očekuje da bude informirana o sličnim slučajevima u tri dana prema postojećim diplomatskim konvencijama.

Yang je nestao u petak i Australija nije bila obaviještena u roku. Pyne je izrazio razočaranje kasnom dojavom i rekao da će o tome razgovarati s kineskim dužnosnicima.

Napetosti rastu posljednjih tjedana između Kine i zapadnih zemalja pošto su dva Kanađanina, diplomat na neplaćenom putu i konzultant, uhićeni u Kini pod sumnjom u narušavanje nacionalne sigurnosti Kine.

Ta su uhićenja na široko bila viđena na Zapadu kao osveta Kine za uhićenje Meng Wanzhou u Kanadi, direktorice korporacije Huawei Technologies, koja je na zahtjev Sjedinjenih Država uhićena 1. prosinca u Kanadi zbog sumnje u kršenje američkih sankcija Iranu.

U međunarodnoj osudi uhićenja dvojice Kanađanina sada im se pridružila i Australija, no Yang je navodno bio već dulje vrijeme meta kineskih vlasti.