PREPRODAJA DROGE

Kanađanin u Kini osuđen na smrt

14.01.2019 u 16:51

Bionic
Reading

Kanađanin je u ponedjeljak osuđen na smrt u Kini na završetku ponovljenog suđenja zbog preprodaje droge, što će najvjerojatnije dodatno zategnuti ionako loše veze Pekinga i Ottawe

Robert Lloyd Schellenberg (36) na sudu u gradu Dalianu, na sjeveroistoku zemlje, u ponedjeljak je čitavo vrijeme tvrdio da je nedužan.

'Sud u cijelosti odbacuje optuženikova obrazloženja i obranu jer se kose s činjenicama', rekao je sudac izričući presudu u dupke punoj dvorani, u kojoj je bilo oko 70 promatrača. Među njima su bili kanadski diplomati i troje stranih novinara, među kojima i France pressov.

Schellenberg je potvrdno odgovorio kada je sudac upitao je li razumio presudu. Sada može uložiti žalbu.

U studenom 2018. na prvostupanjskom sudu osuđen je na 15 godina zatvora i 19.000 eura novčane kazne, na što se žalio. No postupak se okrenuo protiv njega pošto je Visoki sud u pokrajini Liaoningu ocijenio kaznu 'preblagom' s obzirom na težinu djela.

'Nisam krijumčar droge. Došao sam u Kinu radi turizma', rekao je Schellenberg u ponedjeljak nakon suđenja.

Suđenje se događa dok su kinesko-kanadske diplomatske veze zategnute pošto je početkom prosinca Kanada - na američki zahtjev - uhitila Meng Wanzhou, financijsku direktoricu velike kineske telekomunikacijske kompanije Huaweija.

Kinesko tužiteljstvo navodi da je Schellenberg član bande koja je planirala dopremiti u Australiju 222 kg metamfetamina u plastičnim kuglicama sakrivenim u automobilske gume.

Kina je već izvršavala smrtne kazne za zločine povezane s preprodajom droge.