sve napetije

Kina poziva SAD da poboljšaju vojne odnose

27.09.2018 u 12:02

Bionic
Reading

Kina je u četvrtak kritizirala SAD zbog letova bombardera B-52 u blizini Južnog kineskog mora i pozvala Washington da poduzme korake za poboljšanje vojnih odnosa između dviju zemalja koji su sve napetiji

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Ren Guoqiang rekao je na redovitom mjesečnom brifingu da se Kina odlučno protivi provokativnim američkim vojnim akcijama u Južnom kineskom moru.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang odbacio je optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa da Peking želi utjecati na američke izbore za Kongres u studenome.

"Savjetujemo SAD-u da prekine s tim neprekidnim kritikama i klevetama Kine", rekao je.

Kina je u subotu pozvala na razgovor američkog veleposlanika u Pekingu i odgodila zajedničke vojne razgovore u znak prosvjeda protiv američke odluke da uvede sankcije kineskoj vojnoj agenciji i njezinom direktoru jer su kupili ruske lovce i raketne sustave zemlja-zrak. Peking je odbio i zahtjev da američki ratni brod posjeti Hong Kong.

Kinu je razljutilo također to što je SAD odobrio prodaju rezervnih dijelova za lovce F-16 i druge vojne zrakoplove u vrijednosti do 330 američkih dolara Tajvanu.