elegantno zaobilaženje sporazuma

[VIDEO] Japanci na užas Kineza pretvaraju razarač u nosač aviona, iako im to zabranjuje ustav

26.09.2018 u 20:27

Bionic
Reading

Najveći ratni brod u poslijeratnom Japanu, koji nosi 14 helikoptera i može biti prerađen u nosač aviona, ovih je dana nakon što su iz Tokija stigle najave o nabavci američkih palubnih lovaca tipa F-35B razbjesnio Kinu koja se sa Zemljom Izlazećeg Sunca već duže vrijeme spori oko nenaseljenog atola Senkaku

U jeku utrke u naoružanju na Dalekom istoku u Pekingu je s posebnom pažnjom popraćena vijest kako Tokio namjerava nabaviti američke mornaričke lovce tipa F-35B, a koji bi mogli polijetati s razarača Izumo, što služi kao nosač helikoptera i ima sletno-poletnu palubu dugu čak 250 metara, čime uvelike podsjeća na nosač aviona.

Svrha ovog ogromnog broda je efikasnije nadgledanje japanskog akvatorija i protupodmornička borba, a može poslužiti i u mirnodopske svrhe za prijevoz ljudstva i tehnike ugroženim područjima u slučaju potresa ili cunamija.

Izgradnja Izuma trajala je četiri godine, a vojni analitičari ocjenjuju kako bi se taj japanski razarač dodavanjem katapulta s obzirom na svoju dužinu vrlo lako mogao pretvoriti u nosač aviona.

Valja napomenuti kako japanski ustav, poznat kao 'Ustav mira', koji je donesen 1947. godine za vrijeme američke okupacije, obavezuje tu državu na odricanje od rješavanja međunarodnih pitanja vojnom silom, stoga Zemlja Izlazećeg Sunca ne razvija dalekometno oružje poput balističkih projektila i nosača aviona.

  • +2
Japanski razarač-nosač helikoptera Izumo Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

No sve složenija geopolitička situacija na Dalekom istoku daje sve jače argumente vladajućoj japanskoj koaliciji, koju čine Liberalno-demokratska stranka i stranka Komeito, za reviziju ustava, čime bi se omogućila nabava ili preinaka borbenih sustava kao što su nosači aviona. Da se nešto događa po tom pitanju, daje naslutiti i najava Tokija o nabavi američkih palubnih lovaca koji bi bez ikakvih problema mogli polijetati i slijetati s Izumove palube.

>>> [VIDEO] Pogledajte kinesku simulaciju nuklearnog napada na umjetno otočje koja je prestrašila Pentagon

Vojni analitičari ističu kako je Izumo samo nominalno razarač te da je riječ o 'prerušenom nosaču aviona', što su posvjedočili i neki japanski izvori koji tvrde kako na razaraču postoji infrastruktura za nadograđivanje broda u nosač aviona, iako se takvo što krije zbog stavke 9. iz japanskog ustava koji zabranjuje tu preradu. Naime, Izumo posjeduje dizalice i bočnu palubu, s koje bez ikakvih problema mogu polijetati palubni lovci.

Japanski prerušeni nosač aviona Izvor: Društvene mreže / Autor: Dung Tran

Izumo je, inače, najveći ratni brod koji su Japanci izgradili od Drugog svjetskog rata. Plovilo je dugo 248 i široko 38 metara. Pod punim opterećenjem istisnina mu je 27.000 tona, s time da ga maksimalnom brzinom od 30 čvorova pokreće propulzija snage 112.000 KS.

Višenamjenski brod ima 970 članova posade, posebne sustave protuzračne obrane, kao i sedam protupodmorničkih te dva spasilačka helikoptera. Japance je stajao 1,2 milijarde dolara, matična luka mu je baza Yokosuka, a na njemu maksimalno može biti 28 letjelica.