ŠEF VOJNOOBAVJEŠTAJNE

Kina i Rusija agresivno špijuniraju Njemačku

18.02.2013 u 15:05

Bionic
Reading

Šef njemačke vojnoobavještajne službe rekao u rijetkom intervjuu da je jedan od njegovih glavnih izazova bila zaštita obrambenih projekata od industrijske špijunaže kineskih i ruskih tajnih službi

Vojna protuobavještajna služba do sada se u javnosti držala puno manje upadljivo od dvije druge veće njemačke špijunske agencije - BND-a, koja prikuplja strane obavještajne informacije, i BfV-a zaduženog za domaći obavještajni rad.

Šef službe Ulrich Birkenheier rekao u intervjuu objavljenom u ponedjeljak u listu Die Welt da je 'špijunaža protiv međunarodnih obrambenih projekata' bila rastući izazov, sa stranim agentima koji su nastojali pribaviti informacije o vojnim ispitivanjima novih obrambenih proizvoda.

'Ruske i kineske tajne službe i dalje nastoje unovačiti njemačke vojnike. Moramo to istražiti i spriječiti', rekao je Birkenheier za Die Welt u prvom intervjuu medijima u 57-godišnjoj povijesti agencije.

Njemačke obavještajne službe ozbiljno su kritizirane nakon otkrića 2011. male ultradesničarske ćelije, nazvane Nacionalsocijalističko Podzemlje, koji je ubila devet imigranata i policajku, izvela bombaški napad i opljačkala 14 banaka tijekom 10 godina, bez da je otkrivena.

Birkenheier je rekao kako je afera uvjerila njegovu špijunsku agenciju 'da je korisno objasniti našu zadaću i naš rad vanjskom svijetu'.

Služba ima 1150 zaposlenih, kazao je, i agente u sedam drugih zemalja, uključujući Afganistan, Kosovo i Džibuti, gdje njemački vojnici sudjeluju u međunarodnim misijama.