primanje mita

Kina do kraja života zatvorila istaknutog obavještajca zbog korupcije

27.12.2018 u 12:42

Bionic
Reading

Kineski sud u četvrtak je na doživotni zatvor osudio bivšeg visoko pozicioniranog službenika tajne policije zbog primanja mita, reketarenja i trgovine na osnovi povlaštenih informacija, objavila je ta institucija

Ma Jian, bivši zamjenik ministra državne sigurnosti, time postaje jedan od najviše pozicioniranih osuđenih službenika, nakon što je 2015. doživotnu kaznu zbog korupcije dobio Zhou Yongkang, nekoć jedan od najmoćnijih kineskih političara.

Ma Jianov slučaj povezan je s jednim od najtraženijih kineskih bjegunaca, tajkunom u egzilu Guom Wenguijem. Wengui živi u New Yorku i često žestoko kritizira vladajuću Komunističku partiju.

Sud u Dalianu priopćio je na svojim stranicama kako je presudio na temelju 'posebno velikih' iznosa novca koje je Ma Jian primao kao mito i njegove 'ozbiljne' suradnje s Wenguijevom tvrtkom.

Osuđenik je koristio svoj položaj za urotu s Wenguijem, pomažući njegovim tvrtkama tako što je prijetnjama iznuđivao ilegalne transakcije i prijenose dionica državnih tvrtki, stoji u priopćenju.

Ma Jian je time stekao više od 100 milijuna yuana (oko 14,56 milijuna dolara), a trgovanjem dionica na temelju povlaštenih informacija zaradio je još gotovo 5 milijuna yuana.

Deseci istaknutih dužnosnika pritvoreni su ili optuženi otkad je 2012. vlast preuzeo Xi Jinping koji je obećao da će se boriti protiv korupcije i upozorio da taj problem prijeti vlasti Komunističke partije.

Moćno ministarstvo sigurnosti špijunira svoje građane i strance u Kini i u svijetu. Jedno je od najtajnovitijih agencija u Kini, pa nema ni svoju internetsku stranicu ni glasnogovornika.