predala ih rusija

Kijev optužio Budimpeštu da blokira pristup njihovim ratnim zarobljenicima

19.06.2023 u 17:43

Bionic
Reading

Kijev je u ponedjeljak optužio Budimpeštu da mu blokira pristup ukrajinskim ratnim zarobljenicima koje je Rusija predala Mađarskoj nakon intervencije Ruske pravoslavne crkve, bez znanja ukrajinskih vlasti

„Svi pokušaji ukrajinskih diplomata proteklih dana za uspostavom kontakata s tim ukrajinskim državljanima pokazali su se neuspješnima“, napisao je glasnogovornik ukrajinske diplomacije Oleg Nikolenko na Facebooku.

Predani Mađarskoj 8. lipnja, tih jedanaest ukrajinskih državljana mađarskog podrijetla „praktički su u izolaciji, nemaju otvoren pristup informacijama, a njihova komunikacija s bližnjima se događa u prisutnosti trećih osoba“, nastavio je Nikolenko. „Takvo ponašanje Budimpešte može se kvalificirati kao kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima, naglasio je.

Nikolenko je rekao da Kijev „još jednom traži“ od mađarske vlade da omogući ukrajinskom konzulu pristup tim ratnim zarobljenicima kako bi se moglo utvrditi „njihovo fizičko i psihološko stanje, upoznati ih s pravima i pružiti im hitnu konzularnu pomoć“.

Pritvorena skupina dolazi iz Zakarpaća, regije na jugozapadu Ukrajine u kojoj živi značajna mađarska zajednica. Njihov transfer u Mađarsku najavila je Ruska pravoslavna crkva koja je djelovala kao posrednik. Ukrajina je izrazila žaljenje što nije bila uključena u proces pregovora.

  • +5
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Virginie Nguyen Hoang / AFP

Mađarski premijer Viktor Orban održava kontakt s Kremljom unatoč agresiji na Ukrajinu, a posljednjih godina je uspostavio veze i s Ruskom pravoslavnom crkvom, piše agencija France Presse. Upravo je zahvaljujući njegovoj potpori ruski patrijarh Kiril, vjerni pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, prošle godine izbjegao sankcije Europske unije.