DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Kerum nije prekršio zakon vrijeđajući Srbe

22.09.2009 u 21:00

Bionic
Reading

Protiv splitskog gradonačelnika Željka Keruma neće biti podnesena kaznena prijava. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon što je pregledalo snimku emisije 'Nedjeljom u 2', u kojoj je Kerum vrijeđao Srbe, Crnogorce i novinare te nakon Kerumovog pismenog očitovanja odlučilo kako nema temelja za daljnje postupanje.

Zagrebačko tužiteljstvo, naime, smatra da istup splitskog gradonačelnika ne sadrži obilježja kaznenog djela rasne i druge diskriminacije iz članka 174. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti jer, tumače, Kerum nije imao za cilj propagiranje nacionalne mržnje piše Jutarnji.hr.

U očitovanju tužiteljstvu Kerum je, 'kategorički poricao da je imao bilo kakvu namjeru vrijeđanja na nacionalnoj osnovi bilo koje osobe' te je pojasnio kako je "isključivo zbog moje nesnalažljivosti u takvoj vrsti provokativnih diskusija' izrekao riječi zbog kojih žali i zbog kojih 'sam ispao ono što nikada nisam bio - rasist, nacionalno netrpeljiv i isključiv.'

Podsjetimo, Kerum je u emisiji govorio o tome kako Srbima i Crnogorcima ne bi dopustio ulazak na hrvatsko tržište "jer od njih nikada ništa dobro" te da im ne bi dopustio ni da mu budu u obitelji, a poslije je sasuo niz optužbi na novinare, navodne Jugoslavene, koji rade protiv Hrvatske.