'NE SMIJEMO BITI PROMATRAČI KLANJA'

Kerry tvrdi da potpora za napad na Siriju raste

08.09.2013 u 12:14

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je da je broj zemalja koje podupiru vojnu intervenciju u Siriji narastao na dvoznamenkasti broj. Govoreći u Parizu, rekao je da svijet ne smije biti 'tihi promatrač klanja' nakon što je Sirija, navodno, koristila kemijsko oružje protiv civila

Sjedinjene Američke Države optužuju predsjednika Sirije Bašara al-Asada i njegove snage da su odgovorni za smrt 1.429 osoba u napadu plinom 21. kolovoza. Ministri vanjskih poslova EU kažu da ne bi smjelo biti nikakve intervencije dok se ne vidi izvješće UN-a.

Francuski predsjednik Francois Hollande, ključni saveznik SAD-u u vojnoj akciji protiv Asada, kaže da krajem tjedna očekuje preliminarno izvješće UN-a o incidentu u Siriji.

Summit G20 u Rusiji nije iznjedrio međunarodni sporazum oko vojne akcije. Ništa neobično s obzirom na različite stavove američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji za napad plinom krivi pobunjenike u Siriji.

Obama je izjavio da bi vojna akcija bila ograničena u vremenu i opsegu - osmišljena da zastraši sirijsku vladu od novog trovanja plinom vlastitog naroda.

Prema podacima UN-a, oko 100 tisuća ljudi ubijeno je u sukobima u Siriji u posljednje dvije i pol godine