BALKANSKA MAFIJA

Keljmendiju jednomjesečni pritvor

09.05.2013 u 14:32

Bionic
Reading

Sudac europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) pri Osnovnom sudu u Prištini odredio je u četvrtak jednomjesečni pritvor za Nasera Keljmendija, vođu jedne od najbrutalnijih kriminalnih skupina na Balkanu čiji su pripadnici odgovorni za niz ubojstava te za trgovinu drogom i druga teška kaznena djela.

Keljmendiju, koji je uhićen u nedjelju navečer na Kosovu, određen je pritvor na zahtjev tužitelja iz ureda Specijalnog tužilaštva Kosova, prenijela je agencija Tanjug. Tužiteljstvo EULEX-a, kako se navodi, pokrenulo je istragu za kaznena djela povezana s ubojstvom i organiziranim kriminalom. "To su ista djela za koja je optužen u Bosni i Hercegovini", navodi se u priopćenju EULEX-a.

Keljmendi je 2012. godine pobjegao iz BiH, u kojoj je živio, te je za njim izdala međunarodna tjeralica. Bosanskohercegovačka policija je prošle godine u operativnoj akciji pod nazivom 'Lutka' razbila dvije kriminalne skupine, a na čelu jedne od njih bio je upravo Keljmendi, koji je pobjegao samo dan uoči policijske racije pa se pretpostavlja kako je upozoren što mu se sprema. Pretpostavljalo se kako se skriva na Kosovu s obzirom da je tamo rođen te ima jake obiteljske veze u toj državi.

Zbog sumnje da je umiješan u teška kaznena djela Keljmendi je stavljen i na 'crnu listu' američke vlade i zabranjen mu je ulazak u SAD.

U BiH posjeduje brojne nekretnine za koje se smatra da su stečene kaznenim djelima.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je zatražilo od Interpola i Ministarstva pravosuđa BiH poduzimanje mjera kako bi se osiguralo Keljmendijevo izručenje. Zapreka tome je činjenica da posjeduje i državljanstvo Kosova, a s obzirom da BiH još nije službeno priznala Kosovo kao neovisnu državu između njih ne postoji ni sporazum o izručenju.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak izjavio je kako je Keljmendijev slučaj specifičan i kompliciran te kako ne treba odustati od nastojanja da ga se izruči BiH. Naznačio je kako bi se to moglo realizirati uz pomoć misije Europske unije na Kosovu (EULEX), jer su na taj način i u prošlosti rješavani problemi u pravosudnoj suradnji BiH i Kosova.