PRVI U HRVATSKOJ

KBC Split dobio uređaj koji otkriva imate li predispozicije za tumor

14.03.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split u rad je danas pušten automatski sekvencioner nove generacije, prvi takve vrste u hrvatskom zdravstvu, vrijedan više od milijun kuna

Smješten je u Laboratoriju za kliničku i sudsku genetiku, a koristiti će se u preciznoj dijagnostici malignih i nasljednih bolesti te kroničnih oboljenja.

Osim toga sekvencioner će se koristiti za edukaciju u nastavi studenata medicine, zdravstvenih studija i forenzike na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima te u znanstvene svrhe.

Automatski sekvencioner nove generacije, splitski KBC je nabavio zahvaljujući donaciji Splitsko-dalmatinske županije i to za pola milijuna kuna, jer se bolnica obvezala na edukaciju budućih korisnika, što znači da će se liječnici iz sljedeće bolnice u Hrvatskoj koja ga nabavi educirati u KBC Split.

Važnost toga medicinskog aparata vrlo je velika, rekao je voditelj Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC Split dr. Šimun Anđelinović.

Ovim aparatom nastavljamo s izradom svih tumorskih markera koji su važni za terapiju pametnim lijekovima, a isto tako ćemo proširiti lepezu dijagnostičkih pretraga. To je vrlo važno za našu bolnicu jer bez povećanja broja djelatnika širi usluge pretraga, kazao je novinarima dr. Anđelinović.

Automatski sekvencioner omogućava da se pacijentu iz krvi ili operiranog tkiva može otkriti ima li neku nasljednu osnovu za dobiti tumor, arterosklerozu ili pak infarkt, te se temeljem toga može preventivno djelovati.

"To je jedan put ka personaliziranoj medicini gdje će se prema pacijentovom nalazu stvarati protokoli liječenja. Tako će svaki pacijent prema svom genetskom kodu imati specifičnu terapiju", naglasio je dr. Anđelinović.

Sanacijski upravitelj splitskog KBC-a dr. Kolja Poljak istaknuo je kako nabavkom sekvencionera Klinički zavod postaje regionalni centar izvrsnosti za molekularnu onkologiju i za dijagnostiku svih tumorskih markera.

"Mi kontinuirano, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, nabavljamo novu i vrlo vrijednu aparaturu. Nedavno smo otvorili i Dječju intenzivnu njegu, Angiosalu, kupili smo nove ultra zvukove, a uskoro ćemo obnoviti i ORL ambulantu. To je osnovna oprema, no ovo što smo danas dobili je sofisticirana oprema. Zadovoljan sam jer je ova bolnica danas podigla ljestvicu izvrsnosti", zaključio je.

Odgovarajući na pitanja novinara dr. Poljak je rekao da će se na splitskoj Neurologiji Okulistici, Urologiji, te još nekim odjelima zadržati smjenski rad, dok će ostali kao što je primjerice Anestezija i Kirurgija imati dežurstva.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja naglasio je da Županija godinama pomaže unaprjeđenje rada KBC Split.

"Poznato je kako ovoj bolnici gravitira gotovo milijun pacijenata. U prethodnom razdoblju smo iz svojih matičnih sredstava u bolnicu uložili gotovo 20 milijuna kuna. Sada smo uložili 500.000 kuna i u ovaj sekvencioner koji će pridonijeti daljnjoj kvaliteti u radu s pacijentima", rekao je župan Ževrnja.

Najavio je da će Županija i u ovoj godini ulagati u bolničku opremu iako nisu zakonski obvezni na to.

"To radimo stoga što cijenimo sve ono što splitska bolnica radi unatoč velikom broju pacijenata i stanjem u zdravstvu. Ovako želimo i druge motivirati da pomognu bolnici", rekao je na Ževrnja.