dobra vijest!

KB Dubrava gradi novu zgradu na 30 tisuća kvadrata

16.02.2024 u 21:07

Bionic
Reading

Unatoč tome što je projektirana za oko 70 tisuća pacijenata - kroz zagrebačku Kliničku bolnicu Dubrava godišnje prođe njih čak pet puta više. Stoga je dobra vijest da će se ondje graditi zgrada od 30 tisuća kvadrata, vrijedna 152 milijuna eura. U njoj će biti Objedinjeni hitni bolnički prijam, traumatologija i ortopedija, onkologija i Zavod za jednodnevnu kirurgiju. Natječaj za projektno i arhitektonsko rješenje bit će raspisan uskoro

Riječ je o prvoj velikoj investiciji otkad je bolnica otvorena. 'Puštena je u rad 1988. Velike vijesti za građane istočnog djela grada Zagreba i okolnih županija koje nama gravitiraju. Parcela na kojoj se nalazi KB Dubrava je nešto više od 170.000 metara kvadratnih, od toga je zelene površine 110 000, dakle ona je u vlasništvu RH', rekao je Ivica Lakušić, ravnatelj KBC-a Dubrava, za HRT.

I zato ne očekuju administrativne poteškoće. U novom prostoru od 30 000 metara četvornih bit će i objedinjeni hitni bolnički prijam, jedina su velika bolnica koja ga nema, a kroz hitnu godišnje prođe oko 70.000 pacijenata

'Problem prostora je što je loše ventiliran, što nema dnevnog svjetla, što je loše i za pacijente i za medicinsko osoblje koje je praktički 24 sata u podrumu. Konačno je došlo vrijeme da se i to dogodi, jako je važno jer mi smo odavno prekapacitirali ovu bolnicu', kazao je Toni Kolak, pomoćnik ravnatelja za medicinske djelatnosti, KB Dubrava.

A u novoj će biti i Zavod za ortopediju i traumatolgiju sa specifičnim odjelima.

'Mi primamo teško ozlijeđene pacijente iz susjednih županija, Bjelovarsko- bilogorske, Koprivničko-križevačke, Čakovačke županije, znači povećanje broja ozljeda i to kompleksknih ozljeda zbog danas sve češćih prometnih nesreća, industrijskih ozljeda. Broj pacijenata nam se višestruko povećao i ovi uvjeti su nam ostali na knap', rekao je Darko Perović, kirurg, voditelj Odjela za spinalnu kirurgiju.

Veliki je broj i onkoloških bolesnika kojima će pružiti još i više. 

'Nova onkologija će biti veliki dobitak za naše pacijente jer ćemo moći još brže i još bolje odgovoriti na sve izazove koje predstavlja onkološka kirurgija. Zbrinjavamo onkološke bolesnike iz područja glave i vrata, toraksa, dojke, melanome, kožne tumore, abdominalne karcinome do sarkoma', rekao je Rado Žic, predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju. Iako je ova bolnica poznata kao vojna i nova, stara je 36 godina. Moderna zgrada za iduća desetljeća koje će biti sagrađena do 2029. bit će na korist i pacijentima i zdravstvenim djelatnicima.