FRANCUSKO USTAVNO VIJEĆE SRUŠILO ZAKON

'Kažnjavanje nijekanja genocida nad Armencima je neustavno!'

28.02.2012 u 20:02

Bionic
Reading

Francusko Ustavno vijeće proglasilo je u utorak neustavnim zakon o kažnjavanju nijekanja genocida počinjena 1915. nad Armencima koji je potaknuo diplomatsku krizu između Pariza i Ankare, ocijenivši da se protivi slobodi govora, priopćilo je vijeće

'Vijeće je ocijenilo da je kažnjavanjem nijekanja postojanja i pravne kvalifikacije zločina koje je sam priznao i nazvao takvima, zakonodavac nanio protuustavnu štetu načelu slobode govora i priopćavanja', po priopćenju.

Turska je sa 'zadovoljstvom' primila odluku vijeća, rekao je u telefonskom razgovoru za France Presse glasnogovornik njezina diplomatskog predstavništva u Parizu. Spriječena je 'ozbiljna kriza' između Francuske i Turske, rekao je pak potpredsjednik turske vlade Bulent Arinc na Twitteru.

Zakon koji je parlament prihvatio 23. siječnja, podupro je predsjednik Nicolas Sarkozy koji je u slučaju odbacivanja zakona najavio novi tekst 1. veljače.

Parlamentarna rasprava o zakonu razbjesnila je Turke i njihova premijera Recepa Tayyipa Erdogana koji je za njega rekao da svjedoči o 'porastu islamofobije i rasizma u Europi'.

Po tom zakonu, svako javno nijekanje genocida, koji su francuske vlasti priznale, proglašeno je kaznenim djelom za koje se može izreći kazna od godinu dana zatvora i globa u visini 45.000 eura. Francuska priznaje dva genocida, židovski u Drugom svjetskom ratu i armenski, ali sve dosad je kažnjavala samo onaj prvi.