ZBOG RATNOG ZLOČINA

Kazneno prijavljen zapovjednik erdutske 'milicije'

19.04.2011 u 18:35

Bionic
Reading

Policija je kazneno prijavila državnom odvjetništvu 62-godišnjaka iz Osijeka pod osnovanom sumnjom da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, pri čemu je 12 osoba usmrćeno i tri teško ranjene, priopćila je osječko-baranjska Policijska uprava

Policijski službenici Odjela općeg kriminala PU-a u suradnji sa službenicima Sigurnosno-obavještajne agencije utvrdili su da je osumnjičenik od 1. prosinca 1991. do 4. rujna 1992. kao zapovjednik erdutske 'milicije' počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. U priopćenju se ne navodi ni identitet ni mjesto zločina ni o kojim je osobama riječ, a osumnjičenik nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Glasnogovornik PU-a Marko Ćaleta rekao je da je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnesena jučer.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Boži Boliću, koji je bio zapovjednik 'milicije' u Dalju do 1990. kad je suspendiran i otišao u mirovinu. Po riječima Ive Kovčalije, zapovjednika daljske policijske postaje od kolovoza 1991. do 1999., 'protiv Bože Bolića i još 150 osoba s toga područja koji su činili ratne zločine ili poticali na zločine, daljski su policajci svojedobno podnijeli kaznene prijave, no 'procesuiranje se, nažalost, odužilo'.

Za Bolića je rekao kako je nakon umirovljenja 1990. živio u Osijeku, ali je vikendom odlazio u Dalj, Erdut i druga područja, a u doba okupacije preselio se u Erdut i postao zapovjednikom tamošnje 'milicije'.

Ljudi, za čije je ubojstvo osumnjičen Božo Bolić, uglavnom su iz sela Dalj-Planine, rekao je Kovčalija.