INTERNETSKI IZBORI U RUSIJI

Kasparov i Navaljni predvode 'vladu u sjeni'

23.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Oporba s poteza ulica - internet pozvala je proteklog vikenda građane Rusije da putem interneta izglasaju članove Koordinacijskog odbora izvanparlamentarne opozicije. Željelo se konačno odrediti koga to nezadovoljni građani žele za svoje predstavnike u borbi protiv režima Vladimira Putina

Neki mediji nazivaju to 30-člano koalicijsko tijelo 'vladom u sjeni', ili barem pokušajem njezina formiranja u trenutku dok režim personificiran u Putinu kontrolira institucije vlasti, medije, a zasad i raspoloženje srednjostrujaške javnosti.

Na online izborima pobijedio je karizmatični antikorupcijski agitator i tribun protesta ove zime, Aleksej Navaljnij sakupivši 43.723 glasa. Drugi je sve popularniji i nagrađivaniji novinar i književnik Dmitrij Bikov, još jedna zvijezda prosvjeda koji su prvi put u karijeri suočili aktualnog predsjednika Vladimira Putina s masovnim i artikuliranim zahtjevom da omogući pluralizam u Rusiji ili se makne s vlasti. 

Treći je sa 33.849 glasova najveći šahist modernog vremena Gari Kasparov koji se na postizbornim demonstracijama nije puno gurao na govornicu, ali je već osam godina jedan od najupornijih, najargumentiranijih i najhapšenijih liberalnih protivnika sustava koji je pod Putinovim vodstvom u Rusiju 21. stoljeća donio stabilizaciju i ekonomski oporavak, ali se cinično odnosi spram osnovnih načela demokracije i svojim djelovanjem održava klasne odnose koji stvaraju jedno od socijalno najraslojenijih društava u postkomunističkom svijetu i šire. 

U Koordinacijski odbor ušli su i predsjednik stranke Parnas Boris Nemcov, zatim vođa Lijevog fronta Sergej Udaljcov, ekološka aktivistica Jevgenija Čirikova, svojevrsna reformirana starleta Ksenija Sobčak, ali i Gennadij Gudkov - iz Dume izbačeni član Pravedne Rusije te još niz raznolikih javnih djelatnika. 

NOVA IMENA NA POVRŠINI
Izbori su provedeni nakon serije debata koje je emitirao privatni telekanal Dožd, očito dovoljno imun na cenzorske pritiske Kremlja koji inače mnogo snažnije kontrolira televiziju od tiskovina. TV sučeljavanja na scenu su izbacila nova imena poput bioinformatičara i sveučilišnog profesora Mihaila Geljfanda, televizijske zvijezde Mihaila Šaca te mlađahnog menadžera Vladimira Ašurkova koji se zbog politike odrekao poslovne karijere pod okriljem znanog oligarha Mihaila Fridmana. Potonja trojica ušla su u prvih 10 po broju osvojenih glasova.

U debatama na Doždu dominirali su predstavnici liberanih opcija koji se pokušavaju afirmirati kao jedini pravi politički zastupnici intelektualaca i novonastale srednje klase, zainteresirane za transparentnu vlast i borbu protiv sistemske korupcije.

Izborima se odazvalo više od 170 tisuća građana registriranih imenom i prezimenom. Pritom je, nastojeći zadržati vjerodostojnost, oporbeni izborni komitet verificirao samo 97.727 korisnika, od kojih je na koncu glasalo nešto manje od 82 tisuće (oko 0,56 posto ukupne ruske populacije). 

Izbore su u značajnoj mjeri osujetili brojni hakerski napadi na web-stranicu izbornog komiteta pa je rok glasovanja bio produljen na tri dana.