SLIJEDI USTAVNA TUŽBA

Karolina Vidović Krišto dobila spor protiv Zagreb Pridea!

10.07.2015 u 14:45

Bionic
Reading

Karolina Vidović Krišto, bivša djelatnica HRT-a koja je bila nominirana za homofoba godine 2013., uskoro će biti bogatija za 30.000 kuna koje prema sudskoj presudi, uvećano za zatezne kamate i odvjetničke troškove Odvjetničkom uredu Zvonimir Hodak, ima isplatiti udruga Zagreb Pride. Upravo tako: Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu te Zagreb Pride mora obeštetiti Vidović Krišto zbog povrijeđenog joj dostojanstva, časti i ugleda

Zagreb Pride proglašen je krivim jer je na svojoj web-stranici u sklopu 'Izbora za homofoba 2013. godine', uz fotografiju Vidović Krišto objavio sljedeći tekst:

'Ova bivša urednica emisije 'Slika Hrvatske' na HRT-u uključila se u histeričnu antihomoseksualnu kampanju tako što je u eter nacionalne TV kuće pustila propagandni prilog 'Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?'. Pokazalo se da se zaista radi o propagandnoj i neobjektivnoj emisiji koja nema veze s novinarstvom već se zloupotrebljava za radikalni aktivizam. Naravno, dijelovi tog priloga sadržavali su snimke filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava. A znate kako već ide – tko krade, taj, valjda, i laže', preneseno je u presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu

Inače, upravo zbog tog priloga, Programsko vijeće HRT-a skinulo je emisiju 'Slika Hrvatske' s programa, nakon čega je Vidović Krišto dobila podršku heroine hrvatske desnice, američke konzervativke Judith A. Reisman. U međuvremenu, Vidović Krišto dobila je i izvanredni otkaz na HRT-u zbog vrijeđanja ravnatelja Gorana Radmana.

Vidović Krišto navela je da su joj tekstom Zagreb Pridea povrijeđena prava osobnosti - dostojanstvo, čast i ugled - što se manifestiralo 'u vidu uznemirenosti, nesanice, osjećaja snažnog psihičkog pritiska i stalne napetosti, ogorčenosti, te stigmatiziranosti u privatnom i poslovnom životu'. Zbog toga je 'od poznatih i nepoznatih osoba te cjelokupne javnosti bila izložena stalnim pitanjima, provokacijama te je počela izbjegavati socijalne kontakte kako bi se zaštitila od neugodnosti izazvanih objavljenim'.

Zagreb Pride ide na Ustavni sud

Povodom sudske presude, udruga Zagreb Pride objavila je priopćenje pod nazivom 'Udar sudbene vlasti na slobodu govora u Hrvatskoj: Od Ustavnog suda Zagreb Pride traži zaštitu temeljnih prava za sve građane/ke', poručujući da stoji iza svake svoje napisane riječi, iza svakog slova i zareza, prenosi Crol.hr.

'Svojim postupanjem, Karolina Vidović Krišto svjesno je, skrivajući se iza fasade novinarske profesije, ciljala poniziti dostojanstvo LGBTIQ građana i građanki te potaknuti javnost da o nama misli kako ne zaslužujemo bolje od statusa građana/ki drugog reda. Ravnopravnost, a posebno jednakost u dostojanstvu, vrijednosti su koje Zagreb Pride zastupa od svog osnivanja. S obzirom da se tim TV-uratkom izravno gazi dostojanstvo LGBTIQ osoba, Zagreb Pride iskoristio je svoje temeljno ustavno pravo da svoje vrijednosno stajalište izrazimo javno – iskreno i otvoreno', poručuju iz Zagreb Pride, dodajući da im pravo na slobodu izražavanja jamči Ustav RH.

'Ova presuda nastoji onemogućiti rad udruge Zagreb Pride i cenzurirati naš glas u borbi za ljudska prava LGBTIQ osoba – građana i građanki Republike Hrvatske. Upravo stoga, Zagreb Pride će pred Ustavnim sudom zatražiti zaštitu temeljnih prava svih LGBTIQ osoba, kao i svih onih koji vjeruju u jednakost i dostojanstvo svih hrvatskih građana i građanki', najavili su iz Zagreb Pridea.

Priopćenje Zagreb Pridea možete pročitati ovdje.