ZGROŽEN NEPRAVDOM

Karamarko konsterniran: Šešelj je harlekin koji se smije cijelom svijetu

31.03.2016 u 14:58

Bionic
Reading

Nepravda je oslobađanje harlekina Vojislava Šešelja koji se smije cijelome svijetu, poručio je uz zgražanje i konsternaciju prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a te Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko nakon obilježavanja akcije Plitvice - Krvavi Uskrs i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića koji je izgubio život 31.3.1991. kao prva žrtva Domovinskog rata

Komentirajući oslobađajuću prvostupanjsku presudu Šešelju Karamarko je kazao da je 'na mjestu komemoracije Josipu Joviću, prvom poginulom redarstveniku u Domovinskom ratu, konsterniran i zgrožen oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju', kojega smatra 'notornim zločincem, uz to i harlekinom koji se smije svima nama, cijelom svijetu i Haškom sudu koji mu nije znao presuditi'.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je izrazio nadu 'da je to samo greška suda' jer je presuda nepravomoćna i da će 'pravda na kraju pobijediti bez obzira što se radi o sudu koji sudi i po drugim kriterijima, a ne samo pravničkim'.

'Sve je rečeno - danas se prisjećamo prve žrtve Domovinskog rata', kazao je ministar branitelja Tomo Medved koji o Šešelju, kako javlja HRT, nije želio govoriti.

RTL Autor: RTL

Kovač: Uvredljiva i šokantna presuda

Povodom oslobađajuće presude Šešelju oglasio se i hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji je kazao kako je ovo uvredljiva i šokantna presuda.

'Svojom današnjom presudom je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio Vojislava Šešelja od krivnje za zločine protiv čovječnosti. Takva je presuda za sve žrtve agresivne velikosrpske politike uvredljiva i šokantna, a za proces pomirenja među ljudima i susjednim državama razarajuća. Svi oni u svijetu koji huškaju na rat, pozivaju na etničko čišćenje i provode politiku nasilnog mijenjanja međunarodno priznatih granica dobili su time moralni bianco ček. Nepravomoćnu presudu Sudskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ćemo detaljno proučiti, očekujući odgovarajuću reakciju Tužiteljstva', navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskh poslova.

Penava: Presuda Šešelju trebala je biti i presuda velikosrpskoj politici

Tragedija se pretvorila u tragikomediju, istaknuo je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u povodu oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju i istaknuo da je presuda Šešelju trebala biti i presuda velikosrpskoj politici, a predstavnici logoraša i branitelja su presudu ocijenili sramotom za Sud i za njegovo ali i hrvatsko tužiteljstvo.

'Presudom je jasno naznačeno hrvatskom narodu da se kao i 1991. godine treba uzdati u sebe, svoju tradiciju i kulturu, ne računati na pomoć nikakvih međunarodnih elemenata, jer kako su promatrali zločine 1991. godine koji su praktično i rađeni uz njihov blagoslov, danas su na tom tragu donijeli i presudu', poručio je vukovarski gradonačelnik.

Ne treba očekivati pravdu i pomoć od bilo koga osim od svog naroda i svoje države, a što prije toga postanemo svjesni bit će nam bolje, rekao je i hašku presudu Šešelju okarakterizirao kao 'žalosnu za cijeli civilizirani svijet'.

Predsjednik Udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata 'Vukovar 91' Ivo Kovačić presudu je ocijenio sramotom sudstva i tužiteljstva.

'Ova je presuda sramota sudstva i sramota tužiteljstva i njegovih službi koje su spremale optužnicu', istaknuo je. Krivnja za sramotnu presudu leži i na hrvatskom tužiteljstvu, koje je zakazalo i na kojem je odgovornost da su nestručno obrađeni materijali završili na Haaškom sudu, smatra predsjednik Udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata 'Vukovar 91'.

Šprlje: Oslobađanje Šešelja tužan dan za civilizaciju i 21. stoljeće

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u četvrtak u Osijeku da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju tužan dan za civilizaciju i 21. stoljeće, najavivši da će Hrvatska pozvati Haaško tužiteljstva da uloži žalbu na takvu odluku, kako bi se ispravila nepravda.

U izjavi medijima, ispred zgrade osječkog zatvora, Šprlje je izrazio razočaranost presudom, kazavši kako danas 'ponovo gore Slavonija, Baranja, okolica Sarajeva, Zvornik i Mostar, ponovo su zapaljene kuće, i ponovo su ubijeni, silovani i opljačkani ljudi'.

'Moram napomenuti da su na Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu osuđena trojica novinara, koji nikad nisu uzeli nož ili pušku u ruke, nego su samo poticali na mržnju i ubojstva. Za takvu istu, i još goru stvar, danas je jedan zločinac oslobođen', poručio je ministar Šprlje izrazivši nadu da će to u žalbenom postupku biti ispravljeno.

Na upit novinara što hrvatsko pravosuđe sada može učiniti, Šprlje je kazao kako će Hrvatska od Haaškog tužiteljstva zatražiti da uloži žalbu i čekati kako će taj postupak završiti, a pokrenuti će i određene postupke, s obzirom da Šešelj nastavlja širiti mržnju na Balkanu što je, prema hrvatskom zakonu, kažnjivo djelo.