državni blagdan

Kapulica: Bio bi red da predsjednik Republike čestita Dan državnosti

31.05.2022 u 15:49

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Mario Kapulica izjavio je u utorak kako je datum proslave Dana državnosti određen zakonom pa se nadao da će predsjednik Republike Zoran Milanović uputiti čestitku građanima

„Ne radi se o različitim interpretacijama ni o tome tko što misli, nego se radi o Zakonu o državnim blagdanima koji je donio Hrvatski sabor i bio bi red, tome sam se nadao, da predsjednik Republike ipak građanima čestita Dan državnosti”, rekao je Kapulica nakon proslave Dana grada Zagreba u Starogradskoj vijećnici, kojoj je prisustvovao kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

„Državni tajnik SAD-a uputio je čestitku hrvatskom narodu na Dan državnosti, kao i strani veleposlanici, mislim da je nedolično da to ne čini hrvatski predsjednik”, dodao je Kapulica.

Povukao je paralelu s proslavom Dana grada Zagreba naglasivši da se obilježava 31. svibnja, iako neki smatraju da bi se trebao slaviti u veljači na Dan Sv. Blaža ili u travnju kada se prvi put spominje ime Zagreba ili u srpnju kada je Zagreb postao jedinstvena gradska cjelina ili studenom kada je dobio Zlatnu bulu.

Službeno tijelo je proglasilo Dan grada Zagreba i jednako tako je s Danom državnosti, kazao je Kapulica istaknuvši da je 30. svibnja 1990. počeo proces operacionalizacije rezultata prvih višestranačkih izbora konstituiranjem Sabora i izborom hrvatskog vrhovništva.