dan državosti

Kardinal Bozanić na misi za Domovinu: Ne možemo živjeti bez uočavanja onoga što se dogodilo, pandemije, potresa, rata u Ukrajini, sve to utječe i na život države

30.05.2022 u 13:26

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u ponedjeljak, na Dan državnosti, euharistijsko slavlje za Domovinu te pozvao na jačanje zajedništva, sloge i pravde, mira i napretka u Hrvatskoj

"Za ljubav prema svome narodu i napredak društva iznimno je važno njegovati istinitost i dobrotu u javnom govoru. Inače se dopušta razaranje zajedništva, širenje nepovjerenja, slabljenje oslonaca i onemogućava razvoj", poručio je nadbiskup na euharistijskom slavlju u Bogoslužnom prostoru blaženoga Alojzija Stepinca.

U molitvi za Domovinu pozvao je na borbu za pobjedu dobra i mira te se sa zahvalnošću spomenuo svih koji su ugradili svoje živote, zalaganje, blizinu i ljubav za dobro Domovine.

"U mislima su nam branitelji, molimo i za prvog predsjednika Franju Tuđmana, zahvaljujemo Božjoj providnosti što je potakla hrabre na obranu", istaknuo je kardinal na misnom slavlju na kojemu su bili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, ministri i saborski zastupnici, predstavnici sudske vlasti, vojske, policije i branitelja.

Bozanić je rekao i kako, s odmakom vremena, sve više uočavamo važnost pojedinih osoba koje su u presudnim vremenima bile na određenim mjestima i hrabro obnašale svoju službu, istaknuvši pritom papu Ivana Pavla Drugog za kojega je rekao da će biti upamćen po posebnom doprinosu "novoj stranici europske povijesti".

"Ovogodišnji dan hrvatske državnosti ne možemo živjeti bez uočavanja onoga što se dogodilo protekle i ove godine - pandemije, postpotresnog razdoblja, ratnih okolnosti u Ukrajini", rekao je nadbiskup istaknuvši da sve to utječe i na život naše države.

Pozvao je na njegovanje istine, dobrote, međusobnog poštivanja, prijateljstva i ljubavi u odnosima država i naroda, kao i međuljudskim odnosima.

Ističući odgovornost za javni govor, upozorio je i na šire probleme koji proistječu iz govora, poput verbalnog nasilja koja lako prijeđe i u fizičko. Sve to, kaže nadbiskup, vodi prema neodgovornosti prema zajednici, nemiru i malodušju u društvu.

Pozvao je i na jačanje obitelji i pomoć u zaštiti svakog života kako bismo pripravili tlo za bolju budućnost pravde i mira.