n/a

Kandirani đumbir i kandirani kumkvat

24.06.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Egzotično jelo s kumkvatom koji svoje korijene vuče iz daleke Kine, a osim što je vrlo ukusan, koristi se kao i ukrasna biljka

SASTOJCI:

500 g svježeg đumbira, oguljenog
800 g šećera + ekstra za posipavanje
1 l vode
malo soli
300 g kumkvata
500 g šećera
350 ml vode

PRIPREMA:

Narežite đumbir na što tanje ploške.
Stavite đumbir u lonac, prelijte vodom i pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Ocijedite i ponovite isto još jednom, s novom vodom.
Pomiješajte 1 l vode sa šećerom, malo soli i đumbir. Stavite na vatru i kuhajte dok temperatura ne dostigne 106 °C.
Maknite s vatre i ostavite najmanje 1 sat.
Čuvajte đumbir u sirupu na hladnom.
Ako želite đumbir uvaljati u šećer, ocijedite ga dobro dok je još vruć, a zatim uvaljajte u kristalni šećer.
Za kumkvat, operite ga i narežite na ploške, odstranjujući koštice kako režete. U lončiću, pomiješajte šećer i vodu. Stavite na laganu vatru i pustite da se šećer rastopi. Dodajte kumkvat i kuhajte oko 10 minuta, dok kumkvat ne postane proziran. Čuvajte kumkvat u sirupu u kojem se kuhao.