I HNS IMAO 'KONJA ZA TRKU'

Kamo god Čačić krene, posadi umirovljenički satelit

20.08.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Narodna stranka - Reformisti legalno je osnovala Stranku hrvatskih umirovljenika, na čelu koje je glavna tajnica Čačićeve stranke, tako to barem tvrdi dotična tajnica Alenka Košiša Čičin-Šain. Podsjetimo, Čačić je odlučio osnovati svojevrsni umirovljenički satelit koji središnjicu ima na istoj adresi kao i Reformisti, a koji s Reformistima dijeli i jednu visoku dužnosnicu stranke

Stranka hrvatskih umirovljenika - Umirovljenici u Registar političkih stranaka upisana je, kako je tportal jučer pisao, prije samo mjesec dana, a kao predsjednica stranke navodi se Alenka Košiša Čičin-Šain. I u osnivanju još jedne političke stranke ne bi bilo ništa sporno da Košiša Čičin-Šain nije glavna tajnica Čačićevih Reformista.

Da cijela priča bude zanimljivija, novoosnovana SHU prostorije ima na istoj adresi kao i središnjica Reformista, a i sam Čačić je prije nekoliko dana znakovito najavio kako bi se koaliciji Josipović - Čačić mogla pridružiti jedna umirovljenička stranka.

Iako su u jučerašnjem razgovoru za tportal pojedini članovi Predsjedništva Reformista bili iznenađeni što je njihova stranačka kolegica ujedno i predsjednica druge stranke, sama Alenka Košiša Čičin-Šain za Novi list kaže da je sve legalno. Naime, Statut Reformista propisuje da član te stranke ne može biti član neke druge političke stranke sa sjedištem u RH, osim u iznimnim slučajevima uz odobrenje Predsjedništva stranke.

'Tu je sve legalno, naš statut ne isključuje ovu mogućnost. Odlučili smo se formirati SHU zato što je značajan segment programa Reformista upravo rješavanje problema umirovljenika. Na ovaj način osigurali smo da i ti elementi budu prepoznati u javnosti, a ne samo prijedlozi naših gospodarskih reformi', kazala je Alenka Košiša Čičin-Šain za Novi list.

Iako je samo nekoliko dana ranije predsjednik Reformista Radimir Čačić natuknuo da bi se njegovoj koaliciji s Josipovićem mogla priključiti i jedna od umirovljeničkih stranaka, Košiša Čičin-Šain još sa sigurnošću ne želi potvrditi da bi to mogla biti njezina druga stranka u kojoj je predsjednica.

'Nismo još donijeli odluku, mi smo mlada umirovljenička stranka. Ali, moguće je da će SHU koalirati s Reformistima i biti dio Uspješne Hrvatske, kaže Košiša Čičin-Šain, dajući do znanja da bi u budućnosti mogla koalirati - sama sa sobom.

Međutim, tzv. umirovljenički satelit ima i HNS. Savez hrvatskih umirovljenika i seniora u Registar stranaka upisan je početkom 2005., a danas je na čelu te stranke Milan Devčić, inače dugogodišnji HNS-ovac i član Savjeta HNS-a. Ova HNS-ova umirovljenička stranka središte ima u zagrebačkoj Ulici kneza Mislava, jedan ulaz do središnjice HNS-a.

S obzirom da je po pitanju članstva u drugoj stranci Statut HNS-a jednak Statutu Reformista, i u stranci Vesne Pusić priupitali smo je li Devčić dobio odobrenje Predsjedništva stranke da bude član neke druge stranke.

U HNS-u nam potvrđuju da Devčić ima odobrenje, no napominju: 'Savez hrvatskih umirovljenika i seniora osnovao je Radimir Čačić dok je bio u HNS-u i to je njegova ostavština koju HNS nikada nije koristio nakon njegova odlaska. Ta je stranka trenutno u procesu gašenja', odgovorili su u HNS-u za tportal.