zimski uvjeti

Kaos na cesti u okolici Splita: Kamioni zapeli u snijegu, na terenu dežurne službe

27.11.2023 u 11:58

Bionic
Reading

​Zbog snijega koji u ponedjeljak od jutra pada u široj splitskoj okolici proglašeni su zimski uvjeti na cestama, doznaje se od policije i dežurnih službi

​Po informacijama s terena od jutros snijeg pada u Sinju, Trilju, Dugopolju, na Klisu, Mosoru, Muću i Konjskom. Na terenu se nalaze dežurne službe, a na nekoliko je mjesta došlo do zastoja kamiona koji su ostali zameteni u snijegu. Split je pogodila ledena kiša koja trenutno ne pada, dok je trenutna temperatura u gradu šest stupnjeva.

Zbog snijega koji pada na području Dugopolja dogodila se prometna nesreća na Klisu, dok je predio Kočinje brdo zatvoren za promet zbog zametenih kamiona. Policija je oko 10,40 sati dobila dojavu da se na cesti D1, ispod tunela Mihovilović, dogodila prometna nesreća u kojoj su se sudarila dva osobna vozila, zbog čega je došlo do prekida prometa prema Splitu.

  • +6
Klis: Policija regulira otežani promet zbog snijega, bure i poledice Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Policijski službenici su izišli na mjesto prometne nesreće, a vozilo je uklonjeno. Cesta je sada prohodna za promet uz policijsko usmjeravanje i regulaciju. Cesta D56, predio Kočinje brdo, u ovom trenutku je zatvorena za promet zbog teretnih vozila koja se nalaze na cesti.

Prometna nesreca na brzoj cesti Klis - Split Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Obzirom da u nekim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije pada snijeg, iz policije obavještava​ju vozače da su na cestama D1 i D56 nastupili zimski uvjeti. Upravljanje vozilima u ​takvim uvjetima je otežano, ​pa pozivaju vozače na dodatan oprez, ​upućuj​u ​ih da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti i koriste zimsku opremu. Policijski službenici su na terenu i obavljanju nadzor prometa. ​Policija podsjeća da Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.​

  • +4
Zbog snijega kod Klisa došlo do nezgode Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu. Obzirom da su kolnici u ostalim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije mokri, savjetujemo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti​, poručuje policija.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'