hitni slučajevi

Novom brodicom za medicinski prijevoz s Brača u Split prevezeni pacijenti

21.11.2023 u 23:39

Bionic
Reading

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je u utorak da su uspješno izvedene prve MEDICO akcije novom brodicom za hitan medicinski prijevoz s otoka Brača u Split

Dvije akcije hitnog medicinskog prijevoza (MEDICO) za pacijente s otoka Brača izvršili su u utorak službenici Lučke ispostave Milna, u koordinaciji s Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka).

Prva akcija pokrenuta je u 11,20 sati, slijedom čega su službenici ispostave Milna isplovili prema Supetru, gdje su na zahtjev dežurnog liječnika ukrcali pacijenta s liječničkom pratnjom na brodicu s kojom su u 12,30 sati isplovili prema splitskoj gradskoj luci, gdje su pristali u 12,40 sati.

Sljedeća akcija izvršena je temeljem liječničkog zahtjeva prema pacijentu iz Supetra koji je u 16,30 sati s liječničkom pratnjom ukrcan na brodicu te je prevezen u Gradsku luku Split, kamo su pristali u 16,45 sati, kada su pacijenta u daljnje postupanje preuzeli djelatnici HMP Split.

Ministarstvo napominje da su službenici lučkih kapetanija jučer izvršili prijevoz pacijenta s otoka Šipana u Dubrovnik te prijevoz pacijenta s Prvić-Šepurina do Šibenika, što je i prvi prijevoz tom brodicom, nakon njene primopredaje šibenskoj Kapetaniji, u listopadu.

Šest brzih brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu nalaze se u lukama Mali Lošinj, Rab, Zadar, Šibenik, Supetar i Dubrovnik a nabavljene su u okviru projekta koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Ministarstvom mora i Zavodom za hitnu medicinsku pomoć.

Prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe isporučena je Šibeniku krajem ožujka a posljednja Supetru krajem studenoga. Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je nabavu novih pet brodica, koje će djelovati u Splitu, Puli i Senju te na Hvaru i Korčuli.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'