NA SJEDNICI

Plenković smijenio kritičare: Stier i Kovač više nisu tajnici HDZ-a

04.06.2018 u 19:24

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a smijenjeni su politički tajnik Davor Ivo Stier i međunarodni tajnik stranke Miro Kovač, a na njihove funkcije postavljeni su Lovro Kuščević i Davor Božinović

Miro Kovač je nakon sjednice predsjedništva HDZ-a okupljenim novinarima sam rekao kako je razriješen dužnosti.

'Ponosan sam što sam više od četiri godine obnašao tu dužnost', dodao je i rekao kako mu je savjest čista.

'Nastavit ću djelovati za Hrvatsku, za njezine građane, za ljude u Hrvatskoj, nakon Hrvatske dolazi HDZ, a nakon HDZ-a dolazi Miro Kovač', poručio je.

'Imali smo jednu raspravu gdje je svatko mogao reći što je mislio, kako je mislio. Meni je bitno naglasiti da vjerujem da doista i svatko tko je raspravljao želi najbolje HDZ-u. Nemojte od mene očekivati neke rušilačke izjave, ali da odlučnost da dođemo do cilja, u tome ću ustrajati', rekao je Davor Ivo Stier kad je izašao pred novinare.

Na pitanje ima li ambicije za preuzimanje stranke rekao je da je na to pitanje već odgovorio.

'Sada nije trenutak nekih izbora niti u stranci niti na državnoj razini. No, ne isključujem tu mogućnost', rekao je.

  • +5
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vijest o smjeni potvrdio je Andrej Plenković.

'Na moj prijedlog razriješili smo političkog tajnika Davora Ivu Stiera i međunarodnog tajnika Mire Kovača. Na njihovo mjesto doći će ministar Lovro Kuščević, na mjesto političkog tajnika i ministar Davor Božinović na mjesto međunarodnog tajnika. Ujedno smo predložili da novi potpredsjednik Kluba zastupnika bude Ante Sanader, a Sunčana Glavak postala je moja savjetnica ovdje i zastupnica u Saboru, rekao je Plenković.

Novinari su ga upitali zašto je razriješio Kovača i Stiera.

'U politici je jedno načelo najvažnije, a to je povjerenje. Nakon dvije godine suradnje zahvalio sam se kolegi Stieru, on je prije godinu dana napustio Vladu protivno mojoj volji i ta suradnja nije bila tako intenzivna i konstruktivna kao prije otprilike godinu i pol dana. A što se tiče međunarodnog tajnika, procijenio sam da ne postoji dovoljno velik stupanj povjerenja između mene i kolege Kovača', kazao je Plenković.

Istaknuo je da su obojica i dalje članovi HDZ-a i zastupnici u Saboru, kao i da se samo troje članova suzdržalo oko razrješenja, dok su svi ostali podržali.

Upitan boji li se da će Stier i Kovač rušiti većinu u Saboru, Plenković je odgovorio: 'Ne bojim se apsolutno ničega.'

Kuščević je uoči današnje sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao da misli da se svi članovi stranke moraju ubaciti u kolosijek kojim ide cijela stranka. 'Ja mislim da se i gospoda moraju uklopiti u te okvire, a ne previše iskakati', komentirao je za N1. Na pitanje je li moguća smjena dvojice HDZ-ovaca, Kuščević je kratko rekao: 'Sve je moguće.'

Sudbinu Stiera i Kovača komentirao je i Božidar Kalmeta. 'Ne može predsjednik igrati dinare, a politički tajnik baštone, a međunarodni tajnik igrati kope. To ne može biti tako', rekao je Kalmeta, dodavši da smatra da bi njih dvojica trebali otići sa svojih funkcija u HDZ-u. 'Ja tu dilema apsolutno nemam, ne imajući naravno ništa osobno protiv ni Mire Kovača ni protiv Stiera, ali to jednostavno nije jedan prirodan odnos', rekao je Kalmeta.

Član Predsjedništva i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić rekao je kako predsjednik stranke Andrej Plenković ima njegovo apsolutno povjerenje. Dodao je kako je Plenković imao njegovo povjerenje kada je Stiera i Kovača predlagao na te funkcije, a dođe li do prijedloga za njihovu smjenu imat će, tvrdi, njegovo povjerenje 'za svoj stav i ako ih daje na razrješenje'.

Sjednica je bila prvi sastanak stranačkih tijela nakon Općeg sabora stranke na kojemu su i Stier i Kovač uputili oštru kritiku smjeru u kojemu ide stranka.