rasprava u saboru

Stier: Nemojte od mene tražiti da na glasovanju o Istanbulskoj konvenciji ne slušam svoju savjest

11.04.2018 u 17:56

Bionic
Reading

Nešto iza 15 sati u Saboru je krenula rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije. HDZ je razjedinjen po pitanju njenog potvrđivanja, ali očekuje se da će u petak ona ipak biti bez problema izglasana

U raspravi je sudjelovalo devet klubova zastupnika o čemu više možete pročitati klikom na link dok je u tijeku pojedinačna rasprava za koju se javilo tridesetak među kojima su i HDZ-ovi protivnici ratifikacije poput Davora Ive Stiera, Ante Babića i Steve Culeja.

21:20 Davor Ivo Stier (HDZ) ponovio je da će glasati protiv.

'Problem je u tome što se u Istanbulskoj konvenciji odvaja rod od spola. Radi se o ideološkom pristupu. Ne radi se tu o vjerskoj dogmi nego o razumu', kazao je Stier i dodao da kršćanska demokracija poznaje poštivanje drugih stavova.

'Poštujem svakoga od vas, poštujem da imate drugačije stavove od mene. Kada se bude glasalo nemojte tražiti od mene da ne slušam svoju savjest. Ne umišljam si da sam nekakav moralni autoritet. Ne, i te kako sam svjestan da sam nesavršen i grešan čovjek. Svjestan sam toga jer imam savjest. Zato nikome, ali baš nikome, ne dam da mi oduzme slobodu savjesti jer samo tako mogu biti i ostati slobodan čovjek, a samo slobodan čovjek može uzdignute glave i oči u oči pogledati svoj narod', rekao je Stier.

20:50 Goran Aleksić (Snaga) kazao je da bi Isus Krist bi potvrdio Istanbulsku konvenciju jer mlade treba poučiti da postoje drugačiji koje treba poštovati.

'Ova konvencija ih štiti na papiru. Hoće li ih zaštititi drugačije, vidjet će se kasnije', kazao je Aleksić.

19:40 Nada Murganić (HDZ) upitala je Zekanovića s kojim pravom nju kao ministricu cijelo vrijeme proziva i propituje se o njenom vjerskom uvjerenju.

'Rekli ste da bih ja kao prava katolkinja i HDZ-ovka dati ostavku. Zašto vi ne dajete ostavku? Zašto se ne odreknete mandata, jer ste došli na listi HDZ-a? Vi žalite moje kolege, ja sam se nasmijala i pitala ih žele li da ih HRAST vodi. Ne možete svaki moj pogled i osmijeh kritizirati i javno me prozivati. Je li to zbog toga što sam suradljiva, susretljiva, zato što sam ministrica ili zato što sam žena?', upitala je Murganić Zenakovića na što joj je odgovorio da 'ne zaboravi da ju je on jedini branio kad su je iz SDP-a napali zbog čokoladica u katoličkom vrtiću'.

Na izgovoreno dobio je drugu opomenu i izgubio pravo sudjelovanja u daljnjoj raspravi.

Arsen Bauk (SDP) pozdravio je nastup ministrice riječima 'ovo vam je jedan od boljih nastupa u Saboru i sve što ste rekli Zekanoviću stoji'.

19:20 Zekanović je Draganu Jeckov (SDSS) upozorio da u Saboru govori hrvatskim jezikom. Na izrečeno je reagirao Milorad Pupovac, koji je Zekanoviću kazao da bi bilo dobro on govori hrvatskim standardnim jezikom, jer ga nitko ne razumije.

19:15 Gordan Maras (SDP) zamolio je Hrvoja Zekanovića (HRAST) zamolio da objasni što je rodna ideologija.

'Uputit ću vas na Google, pa guglajte', odgovorio mu je Zekanović.

18:20 Domagoj Hajduković (SDP) smatra kako je mali broj onih koji su pročitali Istanbulsku konvenciju.

'Da smo ju stavili na glasanje, ova priča i gungula bi odavno završila. Protivnici konvencije su protiv nasilja nad ženama, ali... Žalosno je da postoji taj 'ali'. Javnost se plaši bradatim ženama, pedofilima, muškarcima u ženskim wc-ima, silovanjima i sličnim stvarima', kazao je Hajduković.

17:50 Miro Bulj (Most) prvi je govorio u pojedinačnoj raspravi naveo je da Hrvatska mora voditi svoju politiku, a ne slijepo slušati Bruxelles.

'Papak i papčina je onaj tko tuče svoju ženu, ali onaj tko misli da će konvencija spasiti žene je u krivu. Zastupnici trebaju glasati kako osjećaju. Osobno Konvenciju neću podržati', kazao je Bulj.

Po nekim procjenama čak 14 zastupnika iz HDZ-ovog kluba moglo bi glasati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Zbog ratifikacije vladajuću je koaliciju već ranije napustio Hrastov Hrvoje Zekanović, koji podržava i referendum o Konvenciji.

  • +37
Aktualnim prijepodnevnom počela 8. sjednica Sabora RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

No, unatoč tome očekuje se da će Konvencija biti ratificarana. Naime, već sada je jasno da će je podržati GLAS i IDS, koji su zbog (ne)ratifikacije inicirali i interpelaciju.

Podrška će, unatoč nećkanju, doći i od SDP-a. Za Konvenciju će glasati i HNS te manjinski zastupnici, dok će Mostovi parlamentarci glasati 'po savjesti'.