sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća

Bačić: Davor Ivo Stier ostaje politički tajnik

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2018 18:59
  • Objavljeno 02.05.2018 u 18:59
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba stranke Branko Bačić rekao je u srijedu, prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, da će biti riječi o pripremama za Središnji odbor koji će se u petak održati u Šibeniku i za Izvještajni sabor HDZ-a, te o prijedlogu nacrta novog stranačkog statuta, koji bi se trebao usvojiti na Izvještajnom saboru HDZ-a 26. svibnja

Vezano uz prijedlog novog statuta, Bačić je novinarima rekao da se najvažnije promjene odnose na način izbora predsjednika HDZ-a, njegovog zamjenika i potpredsjednika stranke. Tako će se po principu "jedan član – jedan glas" birati predsjednik HDZ-a, njegov zamjenik i četiri potpredsjednika, kojih je do sada bilo šest. Na istim principu će se birati predsjednici gradskih i općinskih organizacija. Uvest će se mogućnost savjetodavnog referenduma o bitnim političkim pitanjima, mogući predizbor kandidata na listama za Hrvatski sabor i dr.

Bačić je potvrdno odgovorio na novinarski upit ostaje li politički tajnik Davor Ivo Stier na svojoj funkciji. "Ostaje, nema rasprave na Predsjedništvu o njegovu položaju," rekao je.

Podsjetivši na svoju raniju izjavu kako politički tajnik treba u važnim političkim pitanjima biti na crti onoga kako odluči stranka, rekao je da je stav HDZ-a bio da o pitanjima kakve je rješavala Istanbulska konvencija zastupnici mogu glasovati po savjesti, kako je Stier i glasovao.

Upitan o odnosima Hrvatske i Slovenije odgovorio je da je arbitražni proces bio kontaminiran i da se stoga to pitanje mora rješiti bilateralno.

Božidar Kalmeta, upitan o prijedlogu stranačkog statuta, rekao je da je "to moderan statut za moderno vrijeme i za pobjedničku stranku".

  • +29
  • +26

Predsjedništvo HDZ-a

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!