oslobođen

Kalmeta sretan jer je optužba ostala na 'kafanskim pričama i ćakulama', otkrio i što će sada raditi

19.09.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Božidar Kalmeta nakon prvostupanjske oslobađajuće presude u aferi HAC Remorker kazao je kako je sud potvrdio da 'kafanske priče i ćakule' nisu točne. Otkrio je i svoje planove nakon ove presude

'Kada je počelo suđenje, rekao sam da sam zadovoljan što je proces počeo jer na sudu ne vrijede kafanske priče, ćakule, nego dokazi, činjenice, svjedoci, vještačenja, a da se ja toga ne bojim. Nakon dvije godine suđenja mogu reći da se to potvrdilo', kazao je Kalmeta novinarima poslije izlaska sa suda. Istaknuo je kako je sutkinja u završnoj riječi istaknula da ga nitko nije teretio. 'Znao sam da jedino tako može biti, no tko mi je vjerovao?' požalio se Kalmeta.

Zahvalio je novinarima što su pratili tijek suđenja jer je zbog toga i javnost imala prilike doznati što se događa. Zahvaljuje i odvjetniku Krešimiru Vilajtoviću i 'svim ljudima koji su mu na ulici davali potporu'. 'To mi je davalo snagu i vjeru da će istina doći na vidjelo', kazao je Kalmeta. Nije tijekom postupka, kaže, nijednom riječi spominjao politiku niti se vadio na nju.

Na novinarsku tvrdnju da je ranije govorio kako je žrtva politički motiviranog procesa Kalmeta je kazao da se ne bi vraćao u ta vremena.'Ja ni jednom riječju tijekom postupka nisam politiku spominjao, nisam se vadio na politiku. To je nešto što se dogodilo, a kako i zašto to je iza mene', kazao je Kalmeta.

Na pitanje kakvi su mu sada planovi, odgovorio je: 'Kao i dosad. Ja sam u mirovini u koju sam otišao jer sam imao optužbu. Ostat ću u mirovini, pomoćnik sam glavnog tajnika stranke, to ću i ostati. Posvetit ću se svojim najmlađim dečkima koji su peti i osmi razred, brinuti se o njima i odvesti ih na pravi put.'

  • +15
Presuda Božidaru Kalmeti Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je da od početka postupka govori kako protiv Kalmete nema nikakvih “personalnih dokaza” te da od 100.000 materijalnih dokaza u spisu ni jedan nije upućivao na Kamletu.

Zbog toga je, kaže, od Uskoka više puta tražio da odustanu od optužnice. “Govorio sam: Što to radite? Odustanite od optužnice. Trebao sam čekati dvije godine, ali sam dočekao”, kazao je Vilajtović.

Da u ovom slučaju nije bilo razloga za optužnicom smatra i Nediljko Ivančević odvjetnik oslobođenog Zdravka Livakovića, jednog od najbližih Kalmetinih suradnika.

“Iz obrazloženja presude vidljivo da nije bilo razloga za optuženjem. Koliko god sam zadovoljan ovakvim raspletom toliko se potvrđuje da do ovoga nije trebalo doći”, kazao je Ivančević.

Odvjetnici ističu i da im je posebno drago što je sutkinja Gordana Mihela Grahovac u obrazloženju presude kazala kako na sud nisu utjecali ni mediji niti glasine.

Kalmeta je u četvrtak nepravomoćno oslobođen optužbi da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta te oštetio Ministarstvo prometa, no krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim predsjeda Gordana Mihela Grahovac, nepravomoćno je osudilo nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je također bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), na tri godine zatvora, dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dvije godine.

Nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele osuđen je na tri i pol godine, a sva trojica će morati vratiti nezakonitu imovinsku korist.

Uskok je najavio žalbu na oslobađajući dio presude.