MARATONSKI PROCES

Suđenje Kalmeti: USKOK počinje s iznošenjem završnog govora

09.09.2019 u 08:39

Bionic
Reading

Dvije godine od početka suđenja Božidaru Kalmeti, bivšem HDZ-ovu ministru u Vladi Ive Sanadera za aferu HAC-Remorker, taj je postupak ušao u završnu fazu

Naime, zastupnik optužbe danas bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao početi s iznošenjem svog završnog govora, nakon čega bi završne govore trebali iznijeti i branitelji optuženika te sami optuženici.

Predviđeno je da se završni govori održe na raspravama tijekom rujna, a bude li sve išlo po planu, Kalmeti i njegovim suoptuženicima nepravomoćna presuda mogla bi biti izrečena tijekom listopada.

Jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih HDZ-ovaca USKOK je optužio u studenom 2016. i to zbog afere HAC-Remorker.

Prema optužnici Kalmetu se tereti za povezivanje više ljudi koji su preko Remorkera, tvrtke Igora Premilovca, iz HAC-a izvukli oko 14 milijuna kuna te oko 850.000 eura. USKOK tvrdi da su optuženici taj novac međusobno podijelili, a Kalmeta je još optužen i u kraku Fimi medije zbog naručivanja spota od 600.000 kuna.

Spot je napravljen, no nikada nije prikazan. Suđenje njemu i njegovim suoptuženicima počelo je u listopadu 2017., a tijekom njega odražene su 73 rasprave. Prije početka suđenja krivnju su priznali Josip Sapunar, Igor Premilovac i Ivan Berket, podsjeća Večernji list. Osuđeni su temeljem nagodbi s USKOK-om. Ako je suditi po reakcijama tijekom suđenja, Kalmeti i ostalim optuženicima koji niječu krivnju, najsporniji je bio iskaz Josipa Sapunara koji je neke od njih ozbiljno teretio.