ŠPEKULACIJE O POVRATKU

Kakvu igru igra Kolinda Grabar Kitarović: Može li zaskočiti Milanovića slijeva ili možda Plenkovića zdesna?

13.02.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Bivša predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, danas formalno samo članica Međunarodnog olimpijskog odbora, posljednjih mjeseci sve intenzivnije se pojavljuje u medijima i javnosti - a paralelno s time sve češća su nagađanja o njezinom povratku u politiku

Na koju točno funkciju, nitko se ne usudi prognozirati: analitičari se zabavljaju mogućnošću njezinog ponovnog kandidiranja za predsjednicu i novog okršaja sa Zoranom Milanovićem, pa čak i opcijom da Kolinda Grabar Kitarović 'napadne' predsjednika s, uvjetno rečeno, lijevih pozicija - po istom receptu po kojemu se on zavukao HDZ-u zdesna.

Tu je i tradicionalna špekulacija o Grabar Kitarović kao mogućoj nasljednici Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a, a onda moguće i Vlade, jednom kada ovaj odluči prihvatiti funkciju u Europskoj komisiji ili kada eventualno izgubi izbore. No malo tko se slaže oko trenutnog odnosa snaga: jedni predstavljaju bivšu predsjednicu kao 'novo HDZ-ovo oružje' i tvrde da se ona promovira planski, u dogovoru s vrhom stranke.

Drugi pak iznose indiskrecije po kojima 'Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović gotovo uopće ne komuniciraju'.

  • +16
Kolinda Grabar Kitarović do 2020. godine Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Čvrste spoznaje zasad ne postoje, ali iz njezinog ponašanja - a sjetit ćemo se, jedno vrijeme nakon gubitka izbora potpuno je nestala iz medija i u javnosti se pojavljivala vrlo sporadično - može se zaključiti da se sada trudi biti prisutna. U proteklih šest mjeseci do godine dana Kolinda Grabar Kitarović aktivna je na društvenim mrežama i prati se svaki njezin korak, od protokolarnih dužnosti do raznih susreta i predavanja. Da, vidljivo je da postoji neka vrsta njezine kampanje', kaže za tportal komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić.

U slučaju bivše predsjednice, dodaje, važnu ulogu ima njezin fizički izgled. Koliko god s jedne strane to zvučalo neobično i neprimjereno, činjenica je da ona sama nikada nije bježala od toga da njezina fizička pojava bude tema u javnosti.

'Na koncu, nakon bezbroj fotografija i komentara da izgleda 'nikad bolje', ona sama pojavljuje se na naslovnici Glorije. To se ne radi tek tako, bez dubljeg povoda', smatra Trogrlić.

  • +4
Kolinda Grabar Kitarović od 2020. godine Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Što se tiče političkog rejtinga Grabar Kitarović, ovaj analitičar vjeruje da su birači trenutno zaboravili ili potisnuli razloge zbog kojih su bili nezadovoljni njome prije nekoliko godina.

'To nije rijetkost kod bivših političara, sve se često svodi na praksu da se 'pamte samo sretni dani', stoga danas ima neusporedivo veći potencijal nego kada je izgubila izbore. Tomu je svakako pridonio i sam Zoran Milanović nevjerojatnom količinom ekscesa i skandaloznih komentara, pa i na međunarodnoj sceni. Sjetit ćemo se kako smo pomno analizirali istupe bivše predsjednice i skandalizirali se njezinim povremenim gafovima ili nespretnim rečenicama izgovorenim na međunarodnoj sceni - a kod Zorana Milanovića to se događa svakodnevno, on time započinje svoj dan', uspoređuje Trogrlić.

  • +7
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSE

Upravo ponašanje aktualnog predsjednika u kombinaciji s odmicanjem od aktivne politike daje Grabar Kitarović veću vrijednost na političkom tržištu - no to će teško biti duljeg vijeka, smatra sugovornik tportala.

'Taj medeni mjesec između nje i birača, pa i medija, potrajat će do trenutka u kojem Grabar Kitarović doista postane kandidat za neku funkciju. Tada će ona ponovno postati podložna kritici, koje trenutno nema, tražit će se njezini gafovi ili pogrešni potezi, postat će predmet ozbiljnijeg interesa nego dosad', drži Trogrlić.

U jedno je ipak siguran: Grabar Kitarović ima ambiciju i jedino pitanje jest - kako će ona biti kanalizirana. Ili možda samo stoji na raspolaganju čekajući da se pojavi potreba u HDZ-u.

'Od osoba iz te stranke koje su trenutno izvan sfere aktivne politike ona je jedina, uz Ivanu Maletić, s kapitalom koji bi se mogao iskoristiti na višim političkim dužnostima. No preduvjet za to jest da Andrej Plenković odluči ne biti ono što je danas ili da im podari neku vrstu blagoslova', zaključuje Trogrlić.