TEK DVADESETAK ZASLUŽNIKA

Kakvo su to odlikovanje dobili Gotovina i Markač, i tko ga još ima privilegiju nositi?

06.08.2018 u 13:25

Bionic
Reading

U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je na kninskoj tvrđavi umirovljene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača odlikovala Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom. Riječ je o odlikovanju RH koje zauzima treće mjesto po važnosnom slijedu u redoslijedu hrvatskih odlikovanja, a dosad je njime odlikovano tek dvadesetak zaslužnika

Umirovljeni generali Gotovina i Markač odlikovani su u nedjelju za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu, te za zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga RH.

Velered kralja petra Krešimira IV. s lentom i Danicom je odlikovanje Republike Hrvatske koje zauzima treće mjesto po va­žnos­nom slijedu u redoslijedu hrvatskih odlikovanja, a ustanovljen je 10. ožujka 1995. godine.

Velered se dodjeljuje dostojanstvenicima, visokim državnim dužnosnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za njihov doprinos međunarod­nom ugledu i položaju Republike Hrvatske, potom hrvatskim i stranim, predsjednicima parlamenata i vlada za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izgradnji i napretku Republike Hrvatske te za izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima, te najvišim vojnim dužnosnicima OSRH za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Hrvatske vojske, te za osobite uspje­he u vođenju i zapovijedanju postrojbama OSRH.

>>> Generali predlažu novo odlikovanje Velered dr. Franje Tuđmana

Predsjednik RH dodjeljuje odlikovanje Velereda na vlastiti poticaj ili na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, kojemu prijedloge dostavljaju predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade RH, ministar obrane i ministar unutarnjih poslova.

  • +9
Predsjednica odlikovala generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednik Republike uručuje Velered osobno ili može kao svog izaslanika za uru­če­nje Velereda imenovati predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade Republike Hrvatske te iznimno osobu po odluci predsjednika Republike.

Način nošenja i isticanja uređeno je posebnim pravilnikom Velereda. Odlikovane osobe ističu Velered prilikom svečanih prigoda, poput proslava nacionalnih blagdana, svečani prijema i slično.

Lentu s Veleredom odlikovane osobe ističu ovješenu od desna ramena na lijevi bok zajedno s Danicom na lijevoj strani grudi. Ukoliko je osoba odlikovana i Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom te Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom ističe uz Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, Danicu Velereda kraljice Jelene te Danicu ovoga Velereda.

Mala oznaka Velereda se ističe isključivo na službenoj odori, a umanjenica isključivo na civilnoj odjeći. Umanjenica Velereda ističe se prilikom svečanih prigoda, uz obraćanje pozornost na primjeren izgled, ponašanje i dostojanstvo kao i važnost prigode kada se odlikovanje ističe.

Žene ističu umanjenicu Velereda na lijevoj strani grudi, dok je muškarci ističu u lijevom zapučku, odnosno na lijevom suvratku odijela, uz druge umanjenice složene u niz po važnosnom slijedu. Zajedno sa znakom Velereda i Danicom nije dopušteno isticati malu oznaku i umanjenicu istog Velereda.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, između ostalih, odlikovani su bivši načelnici Glavnog stožera OSRH Anton Tus, Zvonimir Červenko, Janko Bobetko, Petar Stipetić, Josip Lucić i Drago Lovrić, bivši premijeri Zlatko Mateša, Franjo Gregurić, Nikica Valentić, Vladimir Šeks i Hrvoje Šarinić te nekadašnji ministri obrane Gojko Šušak i Martin Špegelj.

>>> Sanader odlikovao glavnog tajnika NATO-a

Istim odlikovanjem odlikovani su i nekadašnji privremeni predsjednik RH i bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vlatko Pavletić, predsjednici Hrvatskog Sabora Žarko Domljan i Nedjeljko Mihanović te bivši glavi tajnici NATO-a George Robertson i Jaap de Hoop Scheffer.

.