uz dan pobjede

Predsjednica odlikovala Gotovinu i Markača, vojska dobila tri nova generala

03.08.2018 u 12:47

Bionic
Reading

U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom umirovljenog general-pukovnika Antu Gotovinu te umirovljenog general-pukovnika Mladena Markača

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović donijela je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića, odluke o odlikovanjima, promicanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Odlikovano je 14, promaknuto 96 (24 časnice i 72 časnika) i pohvaljeno osam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, priopćio je Ured predsjednice RH.

Predsjednica je na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovala umirovljenog general-pukovnika Antu Gotovinu te umirovljenog general-pukovnika Mladena Markača.

Redom kneza Domagoja s ogrlicom odlikovan je brigadir Ivan Mihalina, a Redom bana Jelačića odlikovan je brigadir Damir Terzić.

  • +44
Doček generala Gotovine i Markača u Hrvatskoj 2012. godine Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Redom hrvatskog trolista odlikovani su brigadirka Senka Vučić, pukovnik Jurica Miškulin, pukovnik Tihomir Tomac i bojnik Goran Serenčeš.

Redom hrvatskog pletera odlikovani su brigadir Igor Tabulov Truta i stožerni narednik Miran Bušnja. Spomenicom Domovinskog rata odlikovani su časnički namjesnik Dražen Klanjec i Stjepan Bušić.

Medalja 'Iznimni pothvat' dodijeljena je skupniku Agimu Herjavecu, vojniku Goranu Kataleniću, vojniku Marinu Matijaku i vojniku Marku Marenjaku.

U čin brigadnog generala promaknuti su brigadir Ante Tolić i brigadir Željko Šikić, a u čin komodora (rang brigadnog generala u mornarici) promaknut je kapetan bojnog broda Milan Blažević.